röplabda

2018.03.12. 15:22

Emlékezetes, nívós döntőt nyert meg a BRSE

Voltak pillanatok, amikor eszünkbe jutott az alapszakaszbeli mérkőzés, amikor a cseh Olomouc a vasárnap a női röplabda Közép-európai Liga döntőn látottakhoz hasonlóan 0:2-ről fordított, de nem ismétlődött a történelem, a harmadik KEL-fináléját játszó Linamar-Békéscsabai RSE 2017 után másodjára is elhódította a trófeát.

Gajdács Pál

Idén is összejöhet a triplázás, az első sorozatot ugyanis vette a Békéscsaba, amely vasárnap este egy fantasztikus, 128 percig tartó mérkőzésen fektette két vállra Békéscsabán az alapszakasz-győztes VK UP Olomoucot.

Amikor egy csapat 2:0-ra vezet, a játékosok hajlamosak kissé megnyugodni, s ilyenkor talán elfelejtik, hogy az ellenfélnek több hibázási lehetősége nincs, aminek folytán kettőzött erővel küzd tovább. Így történt ez most is, a remek játékosokból álló olmütziek pedig 2:2-re alakították az állást. Frescóék azonban – mint oly sokszor már a szezon során – talpra álltak és úgy kezdték a döntő játszmát, ahogy a másodikat abbahagyták. Végig ők vezettek, 14:8-nál jutottak először meccslabdához, egy rossz nyitás után a harmadik volt a nyerő.

Jöhetett az ünneplés, s bár messze nem volt telt ház a városi sportcsarnokban, a szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek, nyomás alá helyezve a cseh csapatot is.

Az idei csabai gárda tavaly alaposan kicserélődött, úgy a játékoskeretét, mint a szakmai stábot tekintve, de egyben feltétlenül közös: az előző és a mostani is sikeres.

Dobi Edina, a BRSE csapatkapitánya nagy elégedettséggel nyilatkozott a sportnapilapnak a finálé után:

– Nagyon jól kezdtünk, nagyon akartuk ezt a kupát, de a másik csapat sem veszíteni jött ide, felébredt. Olykor meglátszott rajtunk, hogy túl görcsösen szerettünk volna győzni, hála Istennek olyan csapatunk van, amelyben mindig akad valaki, aki a nehéz helyzetekben előlép, és tudja a hátán vinni az együttest. Az ötödik játszmában az döntött a javunkra, hogy jobban akartunk.

Petrenkó Brigitta, menet közben szállt be a játékba, jól:

– Tudtuk, hogy lesznek hullámvölgyek, és nem vár ránk egyszerű mérkőzés, de jól jöttünk ki a nehéz helyzetből, és örülök, hogy segíthettem a csapatomat. Egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben, hogy nem mi nyerünk, mindvégig küzdöttünk.

Alberto Salomoni tudta, hogy nagyon nehéz meccs lesz:

– Ez be is jött, az Olomouc erős védekezésben és támadásban. Kicsit elveszítettük a türelmünket, amikor jobban kezdtek játszani. Lényeges pillanat volt, hogy feladót cseréltem, illetve hogy a legfontosabb játékosok az ötödik játszmára kicsit feltöltődhettek. Nagyon büszke vagyok a csapatra, fantasztikusan játszottak a lányok, örülök a klub és a magyar röplabda sikerének.

Jirí Teply, az olmütziek trénere:

– Mindkét csapat nagyon jó meccset vívott. Az első két játszmában nem röplabdáztunk jól, de aztán feljavultunk. Azt hiszem, a szerencsésebb csapat nyert.

Végeredmény és különdíjasok

A döntő: Linamar-Békéscsabai RSE–VK UP Olomouc (cseh) 3:2 (17, 22, –18, –18, 10)

A Közép-európai Liga végeredménye: 1. Linamar-BRSE (Bodnár Dorottya, Dobi Edina, Lucía Fresco, Glemboczki Zóra, Kszenija Ivanovics, Barbora Koseková, Ludmán Réka, Lucija Mlinar, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Pekárik Eszter, Petőváry Panni, Petrenkó Brigitta, Szedmák Réka, Szpin Renáta), 2. VK UP Olomouc (cseh), 3. Branik Maribor (szlovén), 4. Mladost Zagreb (horvát), 5. Strabag Bratislava (szlovák), 6. Calcit Kamnik (szlovén), 7. Fatum-Nyíregyháza, 8. Vasas Óbuda, 9. Slávia Bratislava (szlovák), 10. Sokol Post (osztrák).

A négyesdöntő legjobb

centere: Dobi Edina

liberója: Molcsányi Rita

legértékesebb játékosa: Lucia Fresco

feladója: Sarka Kubínová (Olomouc)

ütője: Martina Michalíková (Olomouc)

átlója: Iza Mlakar (Maribor).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában