Újranyitnak

2024.01.21. 19:06

Újragondolt, élményszerű helytörténet a megújult orosházi múzeumban

Az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának pályázatán elnyert majd 97 millió forintból egy újragondolt, digitális eszközöket is felvonultató állandó kiállítást alakított ki, valamint egy új, Thék Endre életét bemutató tárlatot is létrehoztak. Az elmúlt mintegy másfél éves munka véget ért, január 27-én megnyílik a múzeum.

Csete Ilona

Nyit az orosházi múzeum. Az épület elé figyelemfelkeltő, kültéri installáció került

Fotó: A szerző felvétele

Másfél évvel ezelőtt zárta be kapuit a látogatók előtt a Nagy Gyula Területi Múzeum. De nem állt le a munka, sőt! A meglehetősen összetett és szakmai kihívásokban bővelkedő projekt során a múzeumi dolgozók fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy egy csodálatos, izgalmas és a kor digitális eszközeit is a múlt szolgálatába állító tárlatot hívjanak életre a Dózsa György utcai épületben. 

Bemutatják Orosháza történetét megújult formában, és tisztelegnek Thék Endre emléke és munkássága előtt egy új tárlattal – célként tűzték ki a helytörténeti tartalom élményszerű és informatív átadását. A múzeum közösségi oldalán folyamatosan hírt adott a legfőbb eseményekről, így például arról, hogy az épület kívülről is megújult. A közel másfél éven át tartó munka most a végéhez ért: január 22-én, a magyar kultúra napján szakmai körökben ünneplik meg a nyitást, január 27-én szombaton pedig végre minden érdeklődő megtekintheti a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásából megújult múzeumot.

– Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a 280 év üzenete – múltunk és hagyományaink Thék Endre emlékterem állandó kiállításának megnyitójára. Január 27-én 11 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó és ezen a napon 18 óráig tartunk nyitva – nyilatkozta Józó Tamásné. A Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója hozzátette, a Nekem, Értem, Velem kampány keretében a lakosság részéről felajánlott, Orosháza múltját idéző tárgyakból is kiállítást állítanak össze, ami – az Orosháza történetét idéző, továbbá a Thék Endre életét bemutató tárlat mellett – szintén megtekinthető lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában