A bálvány megcsókolta az aszfaltot

2024.01.10. 10:25

Huszár Endre legújabb novelláját is bemutatták a Békéscsabai Irodalmi Estek keretében

A 198. állomásához érkezett a Frankó Attila rendezte Békéscsabai Irodalmi Estek sorozata, amelynek kedden a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium díszterme adott otthont. Az eseményen klasszikus és kortárs szerzők alkotásai egyaránt elhangzottak.

Licska Balázs

Báthori Petra, Réger Wanda és Horváth Szabolcs az esten

Fotó: Licska Balázs

A rendezvényen bemutatták Huszár Endre legújabb, A bálvány megcsókolta a pesti utca aszfaltját című novelláját. A 70 éves békéscsabai, magát négyoldalas alkotónak valló szerző – akinek a Békéscsabai Irodalmi Estek keretében az elmúlt egy évtizedben nyolc írását mutatták be, valamint aki az elmúlt években műveivel rengeteg elismerést zsebelt be – ezúttal a fővárosi Sztálin-szobor ledöntésének történetét írta meg.

A novellájában emlékeztetett, hogy Budapesten 1949-ben döntöttek úgy, hogy szobrot állítanak Sztálin tiszteletére. A 8 méter magas, a talpazattal együtt 18 méter magas művet 1951-ben avatták fel 80 ezres közönség előtt, és az 1956-os forradalom jelképévé vált az, hogy ledöntötték, vagyis az, hogy Sztálin megcsókolta az aszfaltot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Békéscsabán nem kapott szobrot Sztálin. Viszont az Andrássy utat Sztálinra keresztelték át, 1962-ig így is nevezték, ezt követően lett Tanácsköztársaság útja, majd visszakapta eredeti elnevezését. Írását azzal zárta, hogy a bölcs és előlátó államférfi, gróf Andrássy Gyula az utcanévtáblaharcban legyőzte a világuralomra törő Sztálint, az acélembert. 

A mostani irodalmi esten – a hagyományoknak megfelelően – ezúttal is Réger Wanda és Báthori Petra volt a közreműködő, a műsort pedig Horváth Szabolcs vezette. Noha tavaly volt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója, a bicentenáriumra emlékezve most is felolvasták az egyik, ha nem a leghíresebb magyar költő több szerzeményét az Anyám tyúkjától a Magyar vagyokon és A Tiszán keresztül a Szeptember végénig. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában