Kiállítás

2023.11.04. 16:52

A gyűjtő élete a játék – most a szénásiak babázhatnak - galériával

Nagyszénáson látható egy hónapon át a békéscsabai Misik Istvánné baba- és játékgyűjteménye. A pénteki megnyitón sok érdekességet elárult magáról a gyűjtő.

Csete Ilona

Misik Istvánné egész gyűjteménye az életéről szól.

Fotó: Tüskés Tibor

Egy rosszalkodó kislány vajon miért várja a büntetését? Például azért, hogy a nagymamája házának tiszta szobájában beállhasson a sarokba? Vagy másért?

– Alig vártam, hogy beküldjenek a csínytevéseim után abba a bizonyos szobába. Az ágyon két csodálatos baba volt és a legnagyobb büntetés számomra az volt, hogy nem nyúlhattam egyikhez se. Ámulattal és vágyakozva néztem szépségüket. Már akkor imádtam a babákat. Szerintem azóta is azt a két szépséget keresem. E sok évtizedes kötődésem eredménye, hogy mára már 1200 babám van – mesélte bemutatkozásakor Györgyi, akinek a gyűjtéshez más motivációja is akadt.

– Amikor 14 éves lettem, magával ragadott a rejtvényfejtés engem is. Ráadásul szerencsésnek bizonyultam. Beküldtem a megfejtéseimet és a Füles újság nyereményei, például a porcelánbabák, folyamatosan érkeztek hozzám. A gyűjtőszenvedély elragadott. Ahogy telt az idő, egyre többen megismertek, kaptam ajándékba is babákat, a piacokat járva kerestem is újabbnál újabbakat. Ünnepnapokra, családi alkalmakra is babákat ajándékoztak nekem, hiszen a kedvembe akartak járni. A gyűjteményem szépen gyarapodott. Pisti fiam rávezetett egy kereskedelmi üzletlánc nyereményjátékára később, onnan beszereztem az egész sorozatot, 42 babával gyarapodtam. De érkezett értékes játék Angliából, Velencéből is. Amerre jártam, vadásztam, kutattam a beszerzés után – mesélte vidáman, derűs optimizmussal a gyűjtő, aki vallja, az egész gyűjteménye az életéről szól.

– Nekem az élet játék – ezt el is hisszük Györgyinek, látva fantasztikus babáit, a bohócokat. Ja! A bohócok...

– Ha tematikát keresünk a kiállítási anyagban, akkor egyik részében vannak olyan babák, amelyekre népművészeti motívumokkal hímzett kötények, ruhák kerültek s kerülnek a folytatásban. Az elhatározásomat tett követte, lányom segítségével már 50 babámra került ilyen viselet. Van másik! – a híres Eötvös Gábor cirkuszművész szállóigéje nyomán a bohócbabáimat is láthatja a közönség. S vannak a velencei karnevált idézők. Macijaim az év 12 hónapját megidézik – sorolta a gyűjtő, aki elhozta Szénásra a fából készült játékokat is. Zöme vonat: a gyűjtő utazó szenvedélyét tükrözik.

Györgyi nem titkolja, szeret babázni, de unokázni ennél is jobban. Öt gyermeke és hét unokája támogatja gyűjtőszenvedélyét. Elárulta, otthonában, a szekrényekben nem ruhák, hanem babái sorakoznak. Mostanában vitrines szekrényeket és polcokat vadászik inkább. Tematikusan szeretné elrendezni gyűjteményének minden darabját. Álma egy magánmúzeum létrehozása.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában