Versfolyam

2023.10.24. 19:45

Élő adásban szavaltak tanárok és diákok Békéscsabán is

Összesen 86 Kárpát-medencei iskola tanulói és tanárai mondtak egymás után élő adásban verset, amit az érdeklődők a versfolyam.hu oldalon követhetnek. A közvetítésért a vármegyeszékhelyen a Békéscsabai Médiacentrum felelt.

Vásári Erzsébet

A Békéscsabai Médiacentrum felelt a közvetítésért a vármegyeszékhelyünkön.

Fotó: Für Henrik

A Rákóczi Szövetség, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, a Békéscsabai Médiacentrum és a Tájkultúra Alapítvány immár hatodik alkalommal rendezte meg kedden a hazai, határon túli és a diaszpóra magyar iskoláival, valamint szervezeteivel közösen webes élő versfolyamát, a Versfolyam 2023-at.

Csibor Géza szervező elmondta, a Médiacentrum egyik stúdiójában, discordon keresztül fogadták be az előadók verseit, majd közvetítették a versfolyam.hu oldalon. Hozzátette, három diák segítőjével végezte ezt a munkát, akik előzetesen felkészítették a versmondókat az online kapcsolatra, a zökkenőmentes program érdekében. A versfolyamról részletezte, az arra jelentkezett iskolák diákjai és tanárai mondanak verseket saját intézményükön kamera előtt, amely felvételeket a fenti weboldalon közvetítik, egészen 20 óráig folyamatosan. Elárulta, Békés vármegyéből összesen 6 iskola jelentkezett verselésre idén.

Fotó: Für Henrik

A szervező visszaemlékezett, 2017-ben indult a versfolyam, és immár hatodik alkalommal szervezik meg, idén a legtöbb jelentkezővel, hiszen a Kárpát-medence 86 iskolája képviseltette magát. Végül ismertette, az esemény nem verseny, így helyezés nincs, a lényeg, hogy egész nap folyjon a verselés.

Bucsai Ákos, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. műszaki vezetője elmondta, Csibor Géza kereste fel őket már az első versfolyam megszervezésénél, hogy tudnak-e segítséget nyújtani a program technikai részében, illetve a lebonyolításában. Hozzátette, eleinte a Békéscsabai Szakképzési Centrum adott otthont a közvetítésnek, de a jobb technikai adottságok miatt átköltöztek a Médiacentrum székhelyére. Náluk ugyanis rendelkezésre áll olyan számítógép, ami szünet vagy elakadás nélkül tud streamelni, illetve profi kamerák és megvilágítás arra az esetre, ha valaki náluk mondaná el a versét. Elárulta, van is a stúdióban egy diák készenlétben, aki abban az esetben áll kamerájuk elé, ha a soron következő iskolát nem sikerül kapcsolniuk.

Juhász Zoltán, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulója elmondta, ő vállalta azt a szerepet, hogy amennyiben nem sikerül kapcsolni a következő online versmondót, maga mond verset a sikeres kapcsolásig. Elárulta, második éve szerepel a versfolyamban, amire Csibor Géza kérte fel. Hozzátette, bár tavaly még izgult a szereplés miatt, idén már jóval magabiztosabban érkezett. Szívesen vesz részt a versfolyamon annak ellenére is, hogy egyébként nem jár versmondó versenyekre, rendezvényekre. A verseket tekintve főleg Petőfi Sándor, József Attila és Radnóti Miklós művekkel készült, akik közül Petőfire helyezi leginkább a hangsúlyt a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában