Díjkiosztó

2023.09.10. 09:43

Prózaíró és verselő nyugdíjasok érkeztek Kardoskútra

Nagyot álmodott 1985-ben Kardoskúton a Radnóti Miklós Nyugdíjas Klub: életre hívta a nyugdíjas vers- és prózaíró pályázatot. Az idén húsz településről érkeztek az irodalomkedvelő vendégek a díjkiosztó ünnepségre.

Csete Ilona

Sok pályázó érkezett a díjátadóra személyesen. Fotók: Pót László

Az idei évi felhívásra, a nyugdíjas vers- és prózaíró pályázatra több mint harminc nevezőtől érkezett pályamű. Ezeket több kategóriában értékelte Bárdos Zsuzsa pedagógus. Ő egyébként 2016 óta szinte személyesen ismeri már a szerzőket, sok közöttük a visszatérő. Elárulta, nagyon választékos megfogalmazásokkal, színvonalas pályaművekkel neveztek a verselők, a prózaírók. Témaválasztásukban a múltidézés, az érzések szavakba öntése, a szülőföld iránti szeretet dominál.

Nagy Lászlóné Terike 1985-ben indította útjára a pályázatot.

– Kitűnő alkalom részesei lehetünk. 38 esztendeje indult innen, Kardoskútról az irodalmi pályázat, amit önök éltetnek érzéseik, élményeik, emlékeik, igyekvéseik megörökítésével. Hálásak lehetünk e nemes megmérettetés megálmodójának, elindítójának, Nagy Lászlóné Szöllősi Terikének, s azoknak, akik átvették tőle a stafétabotot, Vargáné Neller Borbála és csapata. Tiszteleghetünk a több mint egy emberöltőnyi idő alkotói előtt, akik verseiket, történeteiket 2023-ban is elküldték Kardoskútra. Akik a rég- és közelmúlt, s a ma forrongó, értékvesztett világának is hiteles tanúi. Írásaikkal megörökítették annak minden fiaskóját, elszántságát, ritka fennköltségét, szűken mért örömeit. Köszönet a sorokért, amelyekkel engem 2016 óta kitüntetnek. Kívánok továbbra is kiapadhatatlan alkotói lendületet és kedvük szerint szolgáló egészséget – fogalmazott az értékelés előtt Báros Zsuzsa.

Pályázóból olvasó – a kardoskúti díjátadón.

Az idén egy rendhagyó anyag is érkezett a pályázatra: az orosházi Kossuth Szakképző Iskola diákja, Szabó Dominik Zoltán verseit, novelláit eljuttatta Kardoskútra a fiú mentora. Első bemutatkozásával akarta őt biztatni a további alkotásra. 

– Az ifjú tollforgató témaválasztásai arra is felhívják a figyelmünket: akár tizenéves, akár nyugdíjas az írás szerelmese, az életnek azonos lényegi mozzanatai ragadják meg – tette hozzá az értékelő.

Eredmények 

Vers kategóriában
1. Andó István, 2. Z. Konkoly Juci,  3. Varga András. Különdíjasok: Kotroczó Nóra, Mári Lajos, Mónus János, Pappné Mészáros Ágnes, Révész István, néhai Szegzárdi Nagy Vendel.
Próza kategórában
1. Tóth György, 2. Huszár Endre, 3. Perlawi Andor. Különdíjasok: Bullás Mária, Kelemen Györgyné, Kisimre Ferenc, Kurunczi Mária, Sebők Ferenc, Vass József. Többen emléklapot vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában