Különleges tárlat

2023.09.24. 11:02

A gyulai Sisi-kiállítás 30 ezredik látogatóját köszöntötték

A gyulai Almásy-kastélyban látható Sisi-kiállítás 30 ezredik látogatóját, a nyékládházi Nyíri Jánosnét köszöntötte szombaton délután a tárlaton dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Fekete-Dombi Ildikó, a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója és dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója. Az Úton Erzsébet királynéval című tárlatot a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közösen hozta létre.

Papp Gábor

Erzsébet királyné előtt tisztelegtek a tárlattal. Balról dr. Görgényi Ernő, Fekete-Dombi Ildikó és dr. Ujváry Tamás.

Nyíri Jánosné elmondta, baráti társasággal érkeztek szerdán Gyulára, és a kiállítást is szerették volna megnézni.

– Először a fürdőzés állt a középpontban, majd szombaton elindultunk, hogy a város több nevezetességét felkeressük – emelte ki a Nyékládházáról érkezett hölgy. Mint hozzátette, terveik között szerepelt, szerepel, hogy felkeressék a várat, illetve városnézést is beiktatnak a programjukba. Kérdésünkre elárulta, sógornőjével és egy baráti társasággal jöttek Gyulára. Barátai évek óta visszajárnak Gyulára, és – fogalmazott – nekik is annyira megtetszett a város, hogy jövőre szeretnének újra eljönni.

Dr. Ujváry Tamás, Nyíri Jánosné, dr. Görgényi Ernő, Fekete-Dombi Ildikó.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a Sisivel kapcsolatos témák sokakat foglalkoztatnak. A visszajelzések alapján a látogatók különlegesnek tartják a kiállítást, amelynek tárgyai, az interaktív elemek és történetek számos érdekességet mesélnek el Erzsébet királynéról. A szakember kiemelte a Gödöllői Királyi Kastéllyal kialakított kiváló szakmai kapcsolatot. Kérdésünkre úgy vélekedett, Sisi várhatóan visszatér majd még a kastélyba, bár most egy, a Gyulához is kötődő Munkácsy Mihályról szóló kiállítást készítenek elő.

Utóbbi tárlat várhatóan december első hetében nyílik majd, és nem egy klasszikus festménykiállítás lesz, hanem az Almásy-kastélyra jellemző interaktív életút-bemutatást is felvonultatja majd az indulástól a sikerig. Ebben a kiállításban is több szakmai partnerrel működnek majd együtt.

Dr. Ujváry Tamás elmondta, a Gödöllői Királyi Kastélynak megnyitása óta kiváló a kapcsolata az Almásy-kastéllyal .

– Mindez kicsúcsosodott a mostani, a hagyományos műtárgyakat a modern interaktív elemekkel ötvöző időszaki kiállításban, amit közösen hoztunk létre – emelte ki. Hangsúlyozta, a Sisi-tárlat látogatószáma az előzetes reményeket is felülmúlta, és jól mutatja Gyula turisztikai vonzerejét, illetve az ott dolgozó szakemberek kiváló munkáját.

Dr. Ujváry Tamás szombaton bemutatott egy új, különleges műtárgyat, amelyet a gyulai kiállítás utolsó hónapjára hoztak el Gyulára. A tárgypárost két hónapja Ausztriában vásárolták egy aukción. A teáskészlethez tartozó tárgypároson, mint véset, a Szentkorona látható, és azt vagy a Budai Várban vagy a Gödöllői Kastélyban használhatta Erzsébet királyné és Ferenc József. A színaranyból készül párost eddig még sosem láthatta a nagyközönség, hiszen egy magángyűjteményből bocsájtotta eladásra az osztrák aukciós ház.

Dr. Ujváry Tamás egy különleges műtárgyat is bemutatott.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, egy vidéki kiállítóhely esetében nagyon jelentősnek számít a 30 ezres látogatószám.

– Mindez a gyulai kulturális turisztikai intézményrendszer működésének indikátora is, ami nagyon jól működik – fogalmazott. – Egy romos kastély felújíta, a benne létrehozott kiállítás koncepciójának megalkotása, sok kiváló szakember összehangolt munkáját igényelte. A tárlat, az épület élettel való megtöltése ugyancsak komoly kihívás. Fekete-Dombi Ildikó vezetésével egy kiváló, átlagon felüli múzeumi, közművelődési és kulturális szakemberekből álló csapat dolgozik, akik egyrészt kiválóan működtetik a kastély állandó kiállítását. Emellett olyan időszaki kiállításokat szerveznek, amelyekben benne van saját szellemi termékük, innovatív, kreatív munkájuk is.

Különleges ajándékokat adtak át a látogatónak

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, hogy a Sisi-kiállítást hazánk egyik legjelentősebb kastélymúzeumával, a Gödöllői Király Kastéllyal együtt hozták létre.
– Már korábban is működő együttműködéssel mindkét fél elégedett, így lehet folytatása a közös munkának – tette hozzá. Nyíri Jánosné a kiállítóhelyekre, a Gyulai Várfürdőbe szóló belépőket, Sisi uzsonnára szóló meghívót, a Gödöllői Királyi Kastélyba szóló belépőt, a kastély csokoládéját és borát kapta ajándékba.
Az Erzsébet királynéról szóló kiállítás október végéig tekinthető meg az Almásy-kastélyban. A tárlat hét végi finisszázsának Vágó Zsuzsi és Kocsis Dénes szombat esti koncertje volt a központi eleme. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában