205 alkotás

2023.04.15. 13:23

Védett állatokat mutat be a békéscsabai rajzpályázat

Európa védett állatai címmel hirdetett rajzpályázatot a Europe Direct Békés és a Békés Megyei Könyvtár, a rajzokból a kiállítást pénteken délután nyitották meg az intézmény első emeletén.

Gyemendi Réka

205 alkotás érkezett be 16 Békés vármegyei településről /Fotók: Bencsik Ádám/

Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész hangsúlyozta, hatalmas örömöt okozott neki a kiállítás, lenyűgözi az a 205 alkotás, ami a pályázatra érkezett Békés vármegye tizenhat településéről. 

Minden elismerésem az alkotóknak, hiszen ez a pályázat témáját tekintve rendkívül összetett és nehéz feladat volt. De ti, gyermekek és a háttértámogatást megadó, felkészítő pedagógusok és szüleitek, megoldottátok. Utána néztetek, hogy milyen védett állatok élnek az Európai Unióban, mely fajok szorulnak védettségre, kiemelt védelemre – fogalmazott BMZ.

Ismertette, Magyarországon nincsen ötven éve, hogy 1974-ben a Környezetvédelmi Minisztérium hozott egy rendeletet kis létszámú fajok számára, amelyeket természetes élőhelyükön védetté nyilvánított. 

Magyarországon ez megközelítőleg 2000 fajt érint. Ez magában foglalja, hogy tilos a védett állat egyedeit zavarni, kínozni, elpusztítani, szaporodásának és más, élete tevékenységében veszélyeztetni, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő vagy búvóhelyét lerombolni, károsítani. Hozzátette, ezeket az állatokat sajnos az embertől kell védeni. 

Felelevenítette a fokozottan védett, Svájcból hazánkig vándorolt M237-es kódjelű jeladóval ellátott szürkefarkas esetét, melyet a közelmúltban lőtt ki egy vadász. 

Baji Miklós Zoltán arra kérte a gyermekeket, hogy vigyázzanak a környezetükre, minden lénynek hagyjanak életteret.

A zsűri egyik legfontosabb elvárása volt, hogy az állatok egyértelműen felismerhetőek legyenek, ez alapján értékelték a műveket. Elhangzott, a kiállításra nagyon sok alsós és sokkal kevesebb felsős gyermek küldött be rajzot, így a hat díjból ötöt az alsósok, egyet pedig a felsősök között osztottak ki.


        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában