Kacsa család

2023.02.23. 18:37

Boros Péter szobrászművész plasztikáiból nyílt kiállítás Békéscsabán

Munkácsy Mihály születésnapja alkalmából nyílt kiállítás Boros Péter szobrászművész plasztikáiból a Munkácsy Emlékházban, csütörtökön.

Gyemendi Réka [email protected]

Boros Péter Mészáros Zsuzsanna

Fotó: Bencsik Ádám

A „Munkácsy festmények plasztikában” című kiállítást Mészáros Zsuzsanna vizuál- kulturális szakember nyitotta meg.

Mészáros Zsuzsanna elmondta, 2004-ben kezdték el Munkácsy Mihály születésnapját megünnepelni, ettől a dátumtól fogva minden évben valamilyen különleges eseményt, kiállítást szerveztek a városban.

A vizuál- kulturális szakember Boros Pétert ismertetve úgy kezdte, egy olyan szobrászról van szó, akit eddig nem annyira ismert a közönség, annak ellenére, hogy Békéscsabán született. Elmondta, a művész Nyíregyházán végezte el a tanárképzőt rajz-földrajz szakon, majd Szegeden tanított. Ezután Békéscsabán, az akkori Rózsa Ferenc Gimnáziumban volt oktató, végül pedig Budapestre költözött. Most, harminc év után tért haza Békéscsabára. 

Mint elhangzott, főként kisplasztikákat, portrékat készít, leggyakrabban bronzzal dolgozik. Békéscsabán a legnagyobb szobra az az egész alakos, 189 centiméteres Munkácsy Mihály szobor, amely az állomáson fogadja az átutazókat és helyieket egyaránt. 

Kiállításait láthatták már az érdeklődők többek között Békéscsabán, Szegeden, Budapesten, Szentendrén és Gyulán. Boros Péter megformálta már az Aranycsapat tagjait, Széchenyi Istvánt, Püski Sándor könyvkiadót és több ízben Munkácsy Mihályt is. A békéscsabai Élővíz-csatornánál található kacsa család is a művész keze munkáját dicséri. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában