Rendezvénysorozat

2022.09.16. 07:04

A gyulai pálinkafesztivál és az R-GO is üzeni: létezünk!

A megnyitóval, majd Szikora Róbert és az R-GO koncertjével csütörtökön este hivatalosan is megkezdődött a 22. Gyulai Pálinkafesztivál. A rendezvény keretében egészen szombatig programok sora várja majd az érdeklődőket.

Papp Gábor, [email protected]

Bora Imre fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte, a gyönyörű gyulai várnál, az annak környezetében található várkertben szervezhetik meg a programsorozatot. Mint hozzátette, a 22. alkalommal életre hívott pálinkafesztivál méltó arra, hogy elmondhassák, Gyula a pálinka fővárosa. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, a pálinka innen indult hódító útjára, és – fogalmazott – bízik benne, hogy még nagyon sokáig ünnepelhetik ezt az italt Gyulán.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke elmondta, Magyarország nemzeti itala a pálinka, és szervezetük jelentős feladatai közé tartozik a nemzeti értékek, a nemzeti termékek bemutatása, illetve népszerűsítése. Kifejtette, ezért is nagyon fontos, hogy jelen lehetnek a fesztiválon, és erősíthetik nemzeti italunk hírnevét.

Kozsuch Kornél, Bora Imre, Takács Árpád, dr. Görgényi Ernő, Jakab István és dr. Kovács József

Takács Árpád főispán hangsúlyozta, Gyula nem csak a pálinka fővárosa, hanem gasztronómiai, turisztikai, szellemi, igazgatási, gazdasági, illetve az Airbus idetelepülésének köszönhetően ipari központ is.

– Gyula nem mellékesen az egykori vármegye központja volt, így a város szerepe lényeges Magyarország szempontjából is – fogalmazott. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az eseményen újra együtt lehetnek a látogatók, a kikapcsolódni vágyók. Utalva a megnyitó után fellépő R-GO Létezem című dalára, kiemelte, a fesztivál jelentősége és üzenete is, hogy létezünk.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a pandémia és a háború okozta gazdasági válság sokaknak jelent rendkívüli nehézségeket, de közöttük is a rendezvényszervezők küzdenek az egyik legnagyobb kihívással.

– Ennek ellenére itt vagyunk – tette hozzá, majd külön kiemelte a főszervezők, Bora Imre és Varga-Bora Tímea szerepét a fesztivál újbóli létrejöttében. Folytatva a Takács Árpád által megfogalmazott gondolatot, hangsúlyozta, a Gyulai Pálinkafesztivál létezik, és ha a szervezőkön múlik, létezni is fog. A polgármester megerősítette, Gyula város nyitva van, és Gyula város nyitva marad a téli hónapokban is, ezt tervezik.

Jakab István

– Nyitva tartjuk a Gyulai Várfürdőt, a várat, az Almásy-kastélyt. A vendégeknek lesz mit látniuk Gyulán a következő hónapokban is, lesz alkalom és lehetőség a kikapcsolódásra – nyomatékosította. Kitért arra, a szálláshelyek is azt tervezik, hogy nyitva maradnak.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte, 2000-ben, a fesztivál elindulásakor a pálinka nem szerepelt olyan előkelő helyen az értékek között, mint napjainkban. Ennek kapcsán szólt arról, a programsorozatnak is szerepe van abban, hogy ez a különleges ital azóta méltó helyére, a hungarikumok közé került.

Az országgyűlési képviselő elmondta, a rendezvény részeként évről évre megszületik a Nemzeti Összetartozás Pálinkája, ami együvé tartozásunk nagyon szép és fontos jelképe. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vendégek a megyében a szintén hungarikummá választott gyulai és csabai kolbásszal is találkozhatnak.

 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a pálinka, mint nemzeti italunk összeköt bennünket.

– Büszkék lehetünk a pálinkára, ahogy magyarságunkra is, hiszen magyarnak lenni büszke gyönyörűség – emelte ki. Jakab István szintén szólt a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának jelentőségéről, amely a Kárpát-medence valamennyi részéről érkezett pálinkákból születik meg évek óta. – Ezek az összejövetelek, ez az összetartozás ad erőt túljutni minden nehézségen – zárta megnyitó beszédét az Országgyűlés alelnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában