XXV. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok

2022.07.16. 14:06

Jubileumi aratónapot tartottak Szarvason – galériával

Immár 25. alkalommal hívták életre szombaton a Kárpát-medencei Nemzetiségi Napokat és Aratónapot Szarvas-Ezüstszőlőn. A jubileumi eseményen a magyarságnak, a hagyományoknak, és persze a kenyérnek is hódoltak, korhű ruhákban és szellemiségben.

Vásári Erzsébet

Fotó: Bencsik Ádám

A határon túli magyar települések bemutatkozó estjével indult el már pénteken a Zenepavilonnál a XXV. Aratónap és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok. Másnap, szombaton reggel felvonulással folytatódott az esemény, immár Ezüstszőlőn, amelynek főutcáján korhű ruhában mutatkoztak be a résztvevők. Ezt követte a rendezvény ünnepélyes megnyitója.

Závoda Ferenc főszervező, a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségének alelnöke köszöntötte elsőként a jelenlévőket, majd elmondta, nagy köszönet jár kárpátaljai vendégeiknek a meghívás elfogadásáért, hiszen ismeretes, hogy milyen szenvedésben részesül mostanában térségük a háború kapcsán. A köszönetnyilvánítás után a főszervező a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület nevében megnyitotta a jubileumi aratónapot és találkozót, majd felhúzták a rendezvény zászlóját.

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Program projektvezetője köszöntőjében kifejtette, ugyan a programnak ez már a tizenkettedik éve, de neki még csupán az első, így meghatódva érkezett Ezüstszőlőre. 

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programról elmondta, 2011-ben indult útjára egy gazdaösszefogásnak köszönhetően, ám mára a legszélesebb tömegeket megmozgató karitatív tevékenységgé nőtte ki magát. 

Egyik lényege, hogy családon, közösségen és nemzeten belül mindenki ereje és képességei szerint hozzáteszi a magáét, és támogatja egymást a közös boldogulásért. Idén azonban már ennél is több, hiszen nem csak egy adományozás, ami segélyt kínál az embereknek, hanem esélyt is ad. 

Utóbbit jelképezi többek között a Kárpátaljra eljuttatott vetőmag adományok egy része is. Hangsúlyozta, a Magyarok Kenyere ma már összességében a Kárpátokon is átívelő szakmai, gazdasági együttműködések, valamint a tudás és információáramlás közvetítője, ezentúl a világ magyarságának ünnepévé is vált különleges, közösségépítő erejével.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hálásak a lehetőségért, miszerint a kormányhivatal ismét jelen lehet ezen a rendezvényen. Fontos ez számukra, hiszen vallják, hogy egy vérből és egy kenyéren vagyunk. 

Hozzátette, a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Egyesülete felé csupán gratulációját tudja közvetíteni azért, hogy évről-évre ilyen színvonalasan rendezi meg az Aratónapot és Kárpát-medencei Nemzetiségi Napokat.

Herczeg Zsolt, Mezőtúr országgyűlési képviselője elárulta, immár sokadjára érkezett az Aratónapra Ezüstszőlőre, ahol mindig örömmel tapasztalja azt, hogy mekkora összetartás zajlik a magyarságban. Hozzátette, sajnos volt olyan év is, amikor a határon túliak nem tudtak jelen lenni, de idén újra együtt élhetik át az eseményt személyesen a résztvevők. Hangsúlyozta, a magyarság összetartása most, a háború okán még fontosabb. Ő maga is minden nap gondol a kárpátaljai magyarokra, és abban bízik, hogy a háborúnak hamarosan vége lesz.

Babák Mihály Szarvas polgármestere a megnyitón elmondta, a megbolonduló világban nekünk magyaroknak még inkább össze kell tartanunk, már csak azért is, hogy példát mutassunk. Például arról, hogy nekünk ünnep tud lenni egy kenyér, egy betakarítás és egy aratás, hiszen a magyar paraszt ember mindig is a jövőjét látta abban, ha megtermett a búza és így volt mit ennie. 

Fontos továbbá az életünkben a béke a számos megpróbáltatás után, amit átéltünk, és amik ellenére mégis megmaradtunk. Véleménye szerint ez is példával szolgálhat más országoknak.

Sárközi István díszvendég, Bácsfeketehegy képviselője kifejtette, jó érzés tapasztalnia, hogy az Aratónapok és a Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok immár negyed évszázada szerveződnek meg. Bízik abban, hogy sokszor látogathatja még ezt a rendezvényt. Hozzátette, hálásak azért, hogy itt lehetnek, és a péntek esti fellépésükért is, amikor a Zenepavilonban bemutatkozhattak a szarvasi közönségnek. A köszöntők után leleplezték Ezüstszőlő legújabb, bácsfeketehegyi kopjafáját, majd a nap folyamán volt még többek között bemutató aratás és kenyéráldás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában