70plusz/galériával/videóval

2022.05.06. 13:57

Négy ismert művész alkotásaiból nyílt kiállítás Békéscsabán

70+70+75+77=Csuta György, Szeverényi Mihály, Várkonyi János és Mészáros Sándor kiállítása címmel nyíltak a négy festőművész alkotásaiból tárlatok csütörtökön délután, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Papp Gábor

Fotók: Lehoczky Péter

Mészáros Sándor kiállítása a Kolozsváry-Tevan teremben, Várkonyi János tárlata a Rell Lajos Terem I.-ben, Szeverényi Mihály kiállítása a Rell Lajos Terem II.-ben, míg Csuta György tárlata a Zsilinszky Mihály teremben tekinthető meg.

Dr. Bácsmegi Gábor igazgatóhelyettes elmondta, a négy alkotó kiállításai frissességükkel, újdonságukkal üde színfoltot hoznak mind a város, mind a múzeum életébe. 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármester kifejtette, négy, önálló alkotóként és a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaként is jól ismert egyéniség kiállításait tekinthetik meg az érdeklődők. Kiemelte, Békéscsaba ismert a gasztronómiájáról, a kiváló sportolóiról, arról, hogy zöld város, de fontos az is, hogy a városban egy nagyszerű művészetkedvelő, művészetpártoló közösség él. Szólt arra, hogy a négy alkotó számos olyan munkáját láthatják az érdeklődők, amelyeket kifejezetten a most nyíló kiállításra készítettek.

Gnandt János, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke sokoldalú művészettörténészi és művészeti írói tevékenysége elismeréseként életműdíjjal köszöntötte az idén 90. születésnapját ünneplő Banner Zoltánt, a Békéstáji Művészeti Társaság doyenjét, alapítóját. 

Hangsúlyozta, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Békéstáji Művészeti Társaság példás együttműködésének köszönhetően a társaság négy tagja egy-egy egyéni kiállítással jelentkezik. Mint mondta, a tárlatok számos látogatók vonzanak majd a múzeumba.

Feledy Balázs, MS. mester-díjas művészeti író megnyitó beszédében hangsúlyozta, négy olyan művész kiállítását nyitották meg csütörtökön, akikben van közös, mégis mindannyian teljesen önálló személyiségek. A szakember beszédében részletesen szólt a békéscsabai képzőművészet jeles egyéniségeiről. Úgy fogalmazott, a festőlét nem egy állapot, hanem egy út, amelyet mozgatni kell. Kiemelte, a négy, a békéscsabai művészeti életben nagyon fontos alkotó egy magaslati pontra jutott. Az alkotók nevében Várkonyi János köszöntötte a megjelenteket.

Kapcsolódó cikkünk: Elismert helyi festőművészek életműve elevenedik meg Békéscsabán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában