tiszteletadás

2021.08.04. 16:12

Dinnyés Józsefre emlékeztek Békéscsabán

Születésnapján emlékeztek meg a tavasszal elhunyt Dinnyés Józsefről szerdán délután, a Pásztor utcában. A zeneszerző, énekes, gitáros többször is járt a megyeszékhelyen.

B. O.

20210804 Békéscsaba Az emlékfa – avatás szerdán 14.00 órakor kezdődik a Dinnyés – dalok felidézésével a Kemény Gitárklub előadásában és a következők szerint folytatódik : -- Varga Tamás alpolgármester úr köszönti a megjelenteket Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Mint Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke elmondta, az előadóművész ezer szállal kötődött Békéscsabához, aki az egyik helyi koncertje után, még 2011-ben egy diófát ültetett a Pásztor utca végében, az Élővíz csatorna mellett, az óvodánál. Ez azóta szépen fejlődve a Lencsési lakótelepen őrzi Dinnyés József emlékét, így ide szerveztek egy baráti találkozóval egybekötött emléktábla avatást a hagyományőrzők.

A megemlékezést Dinnyés dalok felidézésével kezdték, a Kemény Gitárklub adta elő az előadóművész szerzeményeit, akik később az énekes, gitáros életművét is bemutatták.

Dinnyés József tíz éve ültettet diófát Békéscsabán, körülötte gyűltek össze az emlékezők /Fotók: Imre György/

Varga Tamás a város alpolgármestere egy személyes élményét osztotta meg a megjelentekkel, majd Dinnyés József munkásságát hangsúlyozta. – Egy trianoni megemlékezésre hívtuk meg őt, és kérdeztük, hogy mikor, hová érkezik. Ő elmondta, hogy a vasútállomásra, és majd odagyalogol az eseményre: hamarabb jön, körülnéz a városban előtte. Számomra meglepő volt, hogy mindenféle allűr nélkül, egyszer csak ott volt a gitárjával, a kalapjával a fején, és amikor megszólalt a hangja, az az egyik legszebb, legmélyrehatóbb pillanata volt a rendezvénynek – részletezte. Varga Tamás kiemelte: az előadóművész sokat tett azért, hogy határon belül, és határon túl a magyar kultúra tovább éljen.

Harangozó Imre néprajzkutató, baráti gondolatait osztotta meg, melyben Dinnyés József hazaszeretetéről, a magyarság egységébe vetett hitéről beszélt. – Határtalanul szerette ezt a hazát, Jóska az egész Kárpát-medencében otthon érezte magát. A lelkében, a dalaiban, az egész nemzet elé odatárta azt az egységet, amiben hitt. Emlékszem nekünk még úgy tanították, hogy van határon túli magyar irodalom. Erre mondta Jóska azt, hogy nincs ilyen, egy irodalom van, és az a magyar irodalom. Jóska utat mutatott, egységbe foglalt – fejtette ki gondolatait a néprajzkutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában