musical

2021.07.20. 13:44

Grandiózus előadás Szarvason: megérkezett a Puskás

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A szabadtéri előadások sorában a főváros és Szeged után Szarvasra látogat a produkció, melynek bemutatója csütörtökön este lesz az Erzsébet-ligeti sporttelepen.

Busi Ottó

Fotó: ADAM URBAN

A musical 1937-ben indul, amikor Puskás Öcsit a Kispest 10 évesen leigazolta, és 1960-ban zárul, amikor a Real Madrid mezében négy gólt lőtt a BEK döntőjében. A darab mélylélektani történet arról, hogyan lesz egy fiúból a világ legjobb játékosa – tudtuk meg a musical hétfő délutáni beharangozóján.

Szabó László producer elmondta: a darab egy ikon története, aki mindazt képviseli, amit mi magyarok jónak, szépnek tartunk saját magunkban. A musical barátságról, hűségről, hazaszeretetről, szerelemről és csibészségről szól. A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik.

A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

A szerzők mindössze két fiktív alakot írtak a darabba: a főhőssel nem szimpatizáló Vörös elvtársat, és Klárát, aki viszonzatlanul szerelmes Puskásba.

Az előbbit alakító Chajnóczki Balázs szerint, bár Vörös elvtárs egy kitalált, karakter, de behelyettesíthető a kor vezetőivel. Mint elmondta, ő maga is focirajongó, és rendkívül örült a felkérésnek. – Nagyon jó szemétláda karaktereket alakítani – fogalmazott mosolyogva arra a kérdésre, hogy milyen érzés egyfajta negatív szerepben feltűnni, miközben korábban jellemzően ezzel ellentétes alakításokban láthattuk. – Ezt Tamás is megtapasztalhatja majd 15 év múlva – fordult viccesen a Puskást megformáló Veréb Tamás felé.

Szabó László, Szente Vajk, Veréb Tamás, Náray Erika és Chajnócki Balázs /Fotók: Bencsik Ádám/

A vidám hangulatú beszélgetésen a főszereplő vette a lapot, majd szót kapva elárulta, bár nem volt túl nagy futballrajongó, de a darab mindezt megváltoztatta, az előadások után ugyanis egyre jobban megszerette a focit. A közönség visszajelzései alapján jó választás volt a szerepre: a színész fizimiskája hasonlít Puskáséra, sőt sokan a mozgását is vele azonosítják. – Ez nagyon jól esik, és hálás vagyok a sorsnak a szerepért – jegyezte meg Veréb Tamás. Aki, mint kiderült, múlt hétvégén találkozott Puskás unokájával és dédunokájával, akik eljöttek a szegedi előadásra. – Az egész olyan érzés volt, mintha a rég nem látott családtagjaimmal találkoztam volna. Földöntúli, meghatározó pillanat volt – jellemezte a történteket.

Puskás édesanyját Náray Erika alakítja, aki elmondása szerint a szerepbe a foci iránti rajongását, és az anyai érzéseit is beleadja.

– Talán az is közrejátszott abban, hogy rám gondoltak a szerepnél, hogy megveszek a fociért – mondta, majd úgy fogalmazott: igazi anya-fia viszony az ő, és a Puskást alakító Veréb Tamásé a darabban.

– A legfontosabb szál, hogy mint anya hogyan funkcionálok ebben az előadásban. Itt nemcsak a focihoz való viszonyomat tudtam kicsit belecsempészni, hanem mint édesanya is, akinek van egy húszéves lánya. Egy picit ebből is építkeztem, az anyai érzéseimet is bele tudtam csempészni a szerepbe – árulta el Náray Erika.

A szarvasi előadás szabadtéren lesz, ezt Szente Vajk a fővárosi és a szegedi produkciókhoz hasonlította, és mint elmondta, ilyenkor nagyobb teret kapnak azok a jelenetek, amelyekben sokan játszanak egyszerre.

Szavai szerint ilyenkor kicsit másképpen kell a színészeknek az alakításhoz, az énekekhez nyúlniuk, de mivel ez egy grandiózus darab, a nagyobb tér jól áll neki. A produkcióban a rendező szerint minden korosztály találhat szeretni valót: megelevenedik a közelmúlt, egyfajta történeti visszatekintést kaphatunk zenével, énekkel, tánccal. – Sportkultúráról, a negyvenes-ötvenes évekről, a hatalomról, a tehetségről, a barátságról, és mindezek kapcsolatáról is szól a darab – tette hozzá.

Focimeccset is lejátszanak

A darabot Galambos Attila és Szente Vajk írta, a zeneszerző Juhász Levente, a díszletet Rákay Tamás, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte, a koreográfus Túri Lajos Péter, a zenei vezető Károly Katalin. A szakértő a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Puskás életrajz írója, Szöllősi György.

A szarvasi előadás csütörtökön este fél kilences kezdéssel az Erzsébet-ligeti sporttelepen tekinthető meg, mely előtt délután öt órakor egy labdarúgó meccset is rendeznek a színészválogatott és a helyi öregfiúk csapata között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában