színi társulat

2020.09.29. 06:55

Nagyot álmodott a medgyesi szakoktató

Álmodtak egy nagyot a medgyesegyháziak, és létrehoztak egy alkalmi színi társulatot, hogy művészi játék által mutathassák meg összetartozásukat. Az ötlet Morauvszki Róberttől származik, akinek régi vágya volt egy igazi színpadi előadás. Az amatőr stáb nyolcvan főre nőtt, megannyi próba és megpróbáltatás áll mögöttük, de a Medgyesegyházi Napokon egy rövid ízelítővel szombat este a világot jelentő deszkákra léptek.

Nagy Szilvia

– Az anyai nagyapámtól maradt ránk egy kottázott kézirat, amit nagyon szerettem volna színpadra állítani – mesélt az előzményekről Morauvszki Róbert. Hozzátette, papája akadémiát végzett zenészember volt, és emlékei szerint nem létezett olyan hangszer, amit ne tudott volna megszólaltatni.

– Most lenne ötvenéves a színdarab, amit írt, de arra jutottam, hogy sajnos nem lehet átültetni a mai kor viszonyai közé – mondta el az ötletgazda, aki nem adta fel az álmát, továbbra is nagyon izgatta, hogyan tudna valami maradandót alkotni, megmozdítani az egész települést. Aztán tavaly télen megnézte az egyik ismert zenés filmet, melynek nyomán megszületett fejében egy vidám produkció ötlete.

Többek között pedikűrös, bútorkereskedő és éttermi felszolgáló is egy színpadon játszik

– Megírtam a szövegkönyvet, és több hónapos kemény munkával összeraktuk a „Mia Mamma! A színdarab”-ot, amelyben fellelhetőek a filmes elemek, felcsendülnek az Abba-slágerek, de mégis új alapokon, új tánckoreográfiákon nyugszik – emelte ki az amatőr rendező. Hozzátette, a show-ban az éneklés kevesebb, inkább a próza és a tánc fokozza a hangulatot. Elárulta, már februárban elkezdte törni a fejét a szereplőkön, jelöltjeit hamar fel is kereste. Tízen azonnal igent mondtak neki, aztán csatlakozott még 30-40 táncos is, végül az öltöztetőkkel, súgókkal, színpadépítőkkel együtt a stáb 70-80 főre duzzadt.

– A legfiatalabb szereplő tíz, a legidősebb pedig hetven esztendő körüli – ecsetelte. Hozzáfűzte, már az első próbák után érezték, hogy össze tudnak csiszolódni. A vírushelyzet azonban közbeszólt, hirtelen kimaradt három fontos hónap.

Aztán – ahogy lapunknak fogalmazott – az élet ment tovább, a táncokkal jól haladtak. Az egykor Zsíros Márta vezette Tavasz táncegyüttes révén saját előképzettsége és a profi táncosok tudása is sokat hozzátett a felkészüléshez.

– A prózai jelenetek miatt felkerestem Fehér Tímea színművésznőt, aki dramaturgként adott rengeteg instrukciót nekünk – árulta el. Komoly nehézséget inkább a nyolcvan ember összefogása, a próbák időbeli beosztása jelentett. Hozzátette, az egyik főszereplő életét családi tragédia árnyékolta be, valamint a koronavírus sem kedvezett a helyzetüknek.

– Úgy tűnik, a medgyesi sportcsarnok helyett új helyszínt kell találnunk az előadásoknak, de azt szoktam mondani, ennyi próbatétel után a lelkesedésünk már töretlen – emelte ki a férfi. Bevallotta, a szakálla az utóbbi időben gyorsabban őszült, de az egység, amely a darab által létrejött, kárpótolja mindenért.

– Egy színpadra áll a pedikűrös, a bútorkereskedő, a tánctanár, az irodai alkalmazott, a műkörömépítő, az éttermi felszolgáló, a gazdálkodó, a kereskedő és az önkormányzati képviselő – sorolta Morauvszki Róbert. Hozzáfűzte, a megvalósítás energiája a medgyesegyháziak összefogásában rejlik, és reméli, hogy törekvésüket értékelik majd. A következő álma az, hogy a formáció együtt maradjon, hogy tovább játszhasson.

Rengetegen hozzájárultak, hogy összeálljon a színdarab

Morauvszki Róbert kiemelte, a darab létrejöttéhez szükséges anyagi hátteret a szereplők közreműködésével ő maga teremtette elő. Elmondta, saját lehetőségeik szerint sokan segítettek: a feleségek jelmezt varrtak, a táncosok a hangszereket hozták-vitték, más a díszleten dolgozott.

A próbák helyszínét a helyi önkormányzat biztosította, ezek mellett a stábot a Medgyesegyházi Szlovákok Nemzetiségi Önkormányzata pedig teljes mellszélességgel támogatta.

A medgyesegyházi férfi, aki civilként járművezető-szakoktató, hozzáfűzte, a helyi képviselő-testület egy része, a mozgáskorlátozottak egyesülete és a medgyesi nebulókért tevékenykedő alapítvány is hozzájárult az ötlete, álma megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában