Békéscsaba, videóval

2019.10.15. 18:38

Kiállítás: műugrás a világunk előtti térbe

Pénteken rendhagyó kiállítás nyílik a Munkácsy Mihály Múzeumban a magyar festészet napja alkalmából. A megyeszékhelyen élő Baji Miklós Zoltán a jászberényi ArtCamp művésztelepen készült képeit hozza el Csabára. A képzőművész elárulta, amióta megtalálta saját művészeti „nyelvezetét”, azóta alkotásaival igyekszik felszínre hozni azt, ami a látható, érzékelhető világunk mögött van, ami mozgatja, irányítja azt.

V. N.

– Apai nagymamám révén már kisgyermekként megismerkedtem az akkoriban „hunyorogva, szemet hunyva megtűrt” judeánus keresztény világgal. Felnőttkoromban pedig újra feléledt bennem a vágy, hogy megfejtsem, megértsem az égi, isteni és a földi világok közötti összeköttetést. A judeánus kereszténységből kiindulva, a keleti kultúrák és technikák, az ókori és az archaikus kor hitvilágának, valamint a minden vallás kialakulása előtti ősi sámánkultúra jelképrendszerének folyamatos megismerésével próbálkozom ma is – osztotta meg a festőművész.

Baji Miklós Zoltán a pénteken nyíló kiállításról elmondta, képei a „Naphérosz”, azaz a fényember megszületését és életútját kísérik végig. A metafizikai utazás egy keresztény szimbolikarendszerrel indul el, és fokozatosan veszi fel a korábbi kultúrák szimbolikarendszerét.

A festőművész tárlatát október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában