Békéscsaba

2018.10.10. 17:41

Országos néprajzos konferencia a terepkutatásról

A megyeszékhelyen rendezik meg az országos néprajzos muzeológus továbbképzés konferenciáját a Néprajzi Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésében, melynek nyitórendezvénye szerdán volt.

B. O.

Kiss Tibor, Ando György és dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója

A megyeszékhelyen rendezik meg az országos néprajzos muzeológus továbbképzés konferenciáját a Néprajzi Múzeum és a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésében, melynek nyitórendezvényére szerdán került sor a múzeum napokban átadott új kiállítóterében.

Elsőként dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, aki úgy fogalmazott, igyekeznek bevonni az ország távolabbi régióit is a továbbképzési rendszerbe. Mint elmondta, a helyválasztásban ez is szerepet játszott, a Dél-Alföldön ugyanis ez az első ilyen jellegű továbbképzés.

Kiss Tibor, Ando György és dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója. A szerző felvétele

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere nyitóbeszédében felidézte: a múzeum fél évtizede került önkormányzati kézbe, majd felsorolta az elmúlt évek sikereit, kiemelve, hogy események sorát rendezi a múzeum, valamint többféle tudományos és ismeretterjesztő kiadványokat jelentet meg.

Ando György, a Munkácsy Mihály igazgatója, a megyeszékhely értékeit hangsúlyozta ki. Békéscsabát különleges, rendkívüli városnak nevezte, utalva többek közt az épületekre, a kultúrára, a hagyományokra, a csabai kolbászra és az itt élő emberekre. Felsorolta milyen neves emberek jártak a múzeumban, Bartók Bélától Móricz Zsigmondig.

Az eseményre több mint százan, az ország több pontjáról, és annak számos muzeális intézményéből érkeztek szakemberek.

– Az országos összejövetel egy igen komoly témát tárgyal, és a szaktudomány számára nagyon fontos területeket vizsgál, igyekszünk a legkorszerűbb ismereteket megosztani a kollégáinkkal. A terep, a terepkutatás a központi tematikája a ma kezdődő három napos rendezvénynek. Terepkutatás alatt a hagyományos néprajzi terepmunkákat, illetve a múzeumok gyűjteményeiben, magukban a múzeumokban zajló kutatást is fel lehet fogni terepként. A konferencián ennek kérdéseit is feltesszük és kielemezzük – árulta el dr. Kemecsi Lajos.

A főigazgató érdekességképp hozzátette, a konferencián arról is szó esik, hogy lehet-e vajon a hagyományos értelemben vett terepként tekinteni az online gyűjtésekre, és az ilyen információk megszerzésére.

Az esemény pénteken zárul békéscsabai és gyulai szakmai, fakultatív programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában