shakespeare Fesztivál

2018.07.06. 17:08

Különlegességekkel készül a Gyulai Várszínház

Július 9-től július 15-ig immáron tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált Gyulán, a várszínház nyári évadának részeként – jelentette be a programsorozattal kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón dr. Elek Tibor.

P. G.

Dr. Elek Tibor, a teátrum igazgatója elmondta, hogy az idei fesztiválnak a Hamlet és társai címet adták, mert az előadások és a kísérőesemények egyaránt a shakespeare-i mű köré szerveződnek, a fellépő társulatok ugyanakkor nem az alapdrámát, hanem annak átiratát, továbbgondolását, parafrázisait adják majd elő.

Rögtön a fesztivál nyitónapján egy igazi különlegességre várják a nézőket. A tószínpadon a több mint negyven éve működő olaszországi Teatro Potlach Színházi Kutató és Kísérleti Műhely művészei viszik színre a Shakespeare Ouverture című alkotást.

„Egy hajó hánykolódik a viharos tengeren, fedélzetén Shakespeare híres drámáinak főszereplőivel. Az utasok Prospero varázslatának köszönhetően egy szigeten szenvednek hajótörést...” Pino Di Buduo igazgató-rendező elmondta, a darabot alapvetően a Vihar című mű ihlette, de az előadásba beillesztették az összes fontosabb Shakespeare-dráma egyes elemeit is. A díszletet egy hatalmas vászon alkotja, amelyet a színészek mozgatnak, és így változnak a különböző helyzetek. Az élőzene fontos része az előadásnak, ahogy a videobejátszások, fények és hangeffektusok ugyancsak segítenek a történet elmesélésében.

A Rosencrantz és Guildenstern halott próbájából is ízelítőt adtak. Fotó: Kiss Zoltán

Július 14-15-én a Gyulai Várszínház, az Aradi Kamaraszínház és az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös bemutatójaként láthatja a közönség Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című művének feldolgozását a brit kultzenekar, a Tiger Lillies közreműködésével. Az elsősorban 16 éven felülieknek ajánlott darabban a Hamlet két mellékszereplője kerül a középpontba. A király udvaroncai azt a feladatot kapják, hogy Hamlet után kémkedjenek. Rosencrantz és Guildenstern azonban értetlenül, bénultan élik át saját sorsukat és a Hamlet történéseit. Tapasztó Ernő rendező kiemelte, egy élő shakespeare-i művet jelenítenek majd meg, azt szeretnék láttatni, hogy a drámaíró milyen színházat csinálna napjainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában