az erő műhelyében

2018.04.21. 06:54

Heccelték, hogy nem bír kinyomni hatvan kilót, kinyomott hát százat

Szabó Attila még csak 26 éves, de lassan már 10 éve foglalkozik erőemeléssel. A fiatal erőemberrel a sportról, edzésről és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

Horváth Dóra

– Mikor kerültél kapcsolatba a mozgással és a sporttal?

– Édesapám, Szabó Attila kötött és szabadfogású birkózásban többszörös világbajnok volt román színekben. Valószínűleg tőle örököltem a mozgás szeretetét és ennek köszönhetően sportolok gyerekkorom óta. Hatévesen kezdtem el atletizálni, majd pedig taekwondozni. Ezt azonban egy térdsérülés miatt abba kellett hagynom.

– Hogy jött az életedbe az erőemelés?

– 16 éves koromban a többiek azzal hecceltek, hogy nem tudok kinyomni 60 kilót. Erre én fogtam magam lementem az edzőterembe és a hatvan helyett kinyomtam 100 kilót.

– Sokan talán nem tudják, de az erőemelés egy összetett sport, több részből áll...

–Igen, az erőemelés három részből tevődik össze: fekvenyomásból, felhúzásból és guggolásból. A végső pontszám úgy áll össze, hogy mindegyik gyakorlatból a maximálisan teljesített súlyt összesítik. Az én legnagyobb teljesítményem eddig guggolásban 280 kg, fekvenyomásban 220 kg, felhúzásban 330 kg. Ha mindez egy versenyen jött volna össze, akkor az összpontszámom 830 lenne.

– Hogyan készíted fel a szervezeted ekkora súlyok mozgatására?

– Az edzés előtti bemelegítés és a végén a nyújtás nagyon fontos az ízületek, szalagok és izmok egészséges működéséhez. Sajnos azonban mindezek ellenére már többször megsérültem, legutóbb például egy részleges combizomszakadásom volt.

– Edzés során milyen gyakorlatokat végzel?

– Főleg az alapgyakorlatokra és a szabad súlyokra koncentrálok: guggolás, felhúzás, fekvenyomás, húzódzkodás, tolódzkodás. Gépeket csak nagyon ritkán használok, mivel az én célom az erő fejlesztése, nem pedig az izolálás.

– A rendszeres edzésen kívül mi az ami még elengedhetetlen a jó eredményekhez?

– Az étkezésre nagyon fontos odafigyelni, hiszen hogy el tudjam végezni ezt az intenzív edzésmunkát több kalóriát kell fogyasztanom, mint egy átlag embernek. A normál étrendhez képest az enyém több fehérjét tartalmaz, ugyanis az segíti az izmok regenerációját. Fontos még, hogy a táplálék mennyiségét egyenletesen kell szétosztani egy napra.

Fotók: Bencsik Ádám

– Jelenleg készülsz bármilyen megmérettetésre?

– Igen, most a május 11. és 13. között megrendezésre kerülő füzesgyarmati Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupára és a szeptemberi egri GPC Világbajnokságra készülök.

Eredményei:

EB II. helyezett, Magyar bajnokság II. helyezett, valamint felhúzó és fekvenyomó kupagyőztes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában