Haltelepítés

2024.03.21. 15:46

Ötszáz kiló pontyot engedtek vízbe - videóval

Több mint kétszáz békéscsabai, gyulai, mezőberényi, eleki, muronyi, gerlai, kétsopronyi óvodást és iskolást látott vendégül a Körösök Völgye Látogatóközpont csütörtökön Békéscsabán. A víz és a halak világnapja alkalmából a gyerekek szeme láttára ötszáz mázsa pontyot engedtek az Élővíz-csatornába.

dr. Nagy Szilvia

A látogatóközpont udvarán Gyebnár Emőke programszervező köszöntötte az egybegyűlteket, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy vizeinket és környezetünket válság fenyegeti. A megoldás sürgető, mindenki tehet lépéseket a jó ügy érdekében. Hangsúlyozta: közös felelősségünk, hogy vízhasználati szokásaink megváltozzanak, néhány egyszerű trükköt is felsorolt, amelyekkel a gyerekek is takarékoskodhatnak.

Haltelepítés, ponty
A halakat közelről is szemügyre lehetett venni /A szerző felvétele/

Legyél te is halbarát! címmel a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) ifjúsági referense, Metzker Krisztina tartott interaktív előadást. Bemutatta a gyerekeknek a vízi és vízparti élővilágot, mesélt a csukáról, a süllőről, a sügérről, a balinról, a pisztrángról, megemlítve, melyik halat és miért érinti most horgászati tilalom. Elmondta, milyen fajokkal találkozhatnak a gyerekek a folyóinknál, holtágainknál, tavainknál, sőt még a Körösök forrásvidékének számító patakok élővilágáról is mesélt.

A legnagyobb attrakciót a közös haltelepítés jelentette: a szakemberek a gyerekek szeme láttára eresztettek Szarvasról hozott pontyokat az Élővíz-csatorna liget melletti szakaszába. A bátrabbak halat és pikkelyt is a kezükbe foghattak, sőt beülhettek a halőrök autójába is. A tógazdaságából származó ötszáz mázsa halat telepítőautóval hozták el Békéscsabára, kosaras módszerrel engedték vízbe, néhányat halbölcső segítségével mutattak meg közelebbről.

Közelebb hozzák a természetet

Pócsi Gabriella munkaszervezet-vezető kiemelte, a halak világnapja 2017 óta március 20-ára esik a Magyar Haltani Társaság jóvoltából, az ENSZ pedig 1993-ban nyilvánította a víz világnapjának március 22-ét. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület már három éve tart szemléletformáló foglalkozásokat havonta egy neves naphoz kapcsolódóan. Ezeknek egy részét animátorcsapatuk, más részét szakmai szervezetek bevonásával valósítják meg. A csütörtöki program főszereplője a Körösvidék Horgász Egyesületek Szövetsége volt, szakemberei a horgászathoz kapcsolódó információk révén is igyekeztek közelebb vinni a gyerekeket a természethez, élmények útján adták át az ökológiai szemléletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában