Bemutató Békéscsabán

2024.03.27. 06:50

Gondosóra: gombnyomással érkezik a segítség

Eddig mintegy 7 ezer alkalommal mentett életet a Gondosóra; a 65 év felettieknek szóló ingyenes szolgáltatásra eddig 600 ezren regisztráltak. A program azt a célt tűzte ki, hogy az idősek minél tovább maradhassanak saját otthonukban, biztonságos körülmények között, illetve, hogy a szeretteik is biztonságban tudhassák őket. A Gondosórát és a szolgáltatást hétfőn Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban mutatták be a nyugdíjasoknak.

Licska Balázs

Egy sikeres és népszerű programról van szó, amely a 65 év feletti, Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgároknak szól. A gondoskodás a hívószó. A legfontosabb cél, hogy az idősek minél tovább maradhassanak saját otthonukban, biztonságos körülmények között, illetve, hogy a szeretteik is biztonságban tudhassák őket. Ezt segíti a Gondosóra-program – kezdte dr. Juhász Roland, a Gondosóráért felelős társaság ügyvezetője.

Gondosóra, program, segítség, idősek, gombnyomás
Gondosóra: egy gombnyomással érkezik a segítség – hangsúlyozta dr. Juhász Roland, a Gondosóráért felelős társaság ügyvezetője. Fotó: Licska Balázs

Háromféle módon lehet regisztrálni

Ismertette, miszerint az ingyenes szolgáltatásra regisztrálni háromféle módon lehet. Egyrészt interneten keresztül, a gondosora.hu oldalon; másrészt telefonon, a hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között elérhető +36 1 445 00 80-as telefonszámon – itt visszahívást is lehet kérni –; harmadrészt pedig a honlapról letölthető regisztrációs űrlapot kell visszaküldeni a megadott postacímre. Kiemelte: a jelentkezéshez mindössze a személyi igazolványra és a lakcímkártyára van szükség.

A középső sárga gombot kell megnyomni

Valóban egy gombnyomással érkezik a segítség. Ugyanis a regisztráló idősek egy vészhívásra is alkalmas eszközt kapnak, amelyet lehet csuklón és a pánt segítségével a nyakban is viselni. A középen lévő nagy sárga gomb megnyomásával egy éjjel-nappal, 0-tól 24 óráig elérhető és működő diszpécserközpontot érhetnek el, amely segítséget nyújt attól függően, hogy milyen problémáról van szó – akár életveszély esetében, akár akkor, ha elfogyott otthon a gyógyszer, az élelmiszer. 

Minden problémára találnak megoldást

A legcsekélyebbtől a legsúlyosabbig mindenféle problémára találnak megoldást – folytatta dr. Juhász Roland. Az ügyvezető elmondta, hogy az esetek többsége nem a mentőkhöz, a tűzoltókhoz kapcsolódik, ezért van szükség kontaktszemélyek megadására, akik amúgy is segítik az időst, az életvitelében megjelennek: lehet hozzátartozó, szomszéd, ismerős, a lényeg, hogy olyan legyen, akiben megbíznak. Összesen öt kontaktszemélyt lehet megadni, akik telefonszámát is elkérik.

Elesés esetén automatikusan jelez

Hangsúlyozta, nagyon sok érvet tudna felsorolni, hogy a Gondosóra mivel több egy telefonnál. A jelzőeszköz csepp- és ütésálló; egy gyorsulásérzékelő van benne, így automatikusan jelez a diszpécserszolgálat felé, ha az idős elesik. Helymeghatározó funkcióval is rendelkezik, tehát segítségkérés esetén tisztában vannak azzal rögtön a központban, hogy hol van a nyugdíjas. Emellett olyan helyeken is működik, ahol nincs térerő, ahol a telefon nem használható.

Mindig a postás viszi ki a készüléket

A beüzemelésénél szintén az egyszerűségre törekedtek. A postás viszi ki – fontos, hogy a postás, mivel akadnak csalók –, lezárt dobozban, minden szükséges felszereléssel. Először teljesen fel kell tölteni a készüléket, majd egy teszthívást kell indítani, ezzel lehet aktiválni. Fontos, hogy ezt megtegyék az idősek, mivel addig nem képes kétoldalú kommunikációra az eszköz. Ezt követően csak viselni kell, két-három naponta tölteni, másfél-két óra alatt teljesen fel lehet tölteni.

Beleillett a körbe a Gondosóra bemutatása

A Békés Megyei Könyvtár is csatlakozott a 25. alkalommal megszervezett Internet Fiesta programsorozathoz. Ennek keretében az internetre, a távolról elérhető szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt, amelyek a mindennapi életet is segítik – mondta Juhász Zoltán, a békéscsabai bibliotéka igazgatója. Hozzátette, hogy ebben a körbe beleillet a Gondosóra, az idősek számára elérhető ingyenes szolgáltatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában