Gasztronómia

2024.03.10. 19:45

Arany minősítést kapott a csorvási kolbász a diószegi fesztiválon

Tizenötödik alkalommal rendeztek nemzetközi kolbászfesztivált a mátyusföldi Sládkovičovo, vagyis Diószeg városában. A csorvásiak szinte a kezdetektől (tizennegyedszer gyúrtak) résztvevői a rangos gasztronómiai eseménynek, melyen a hétvégén a Csorvás Város Önkormányzata és a Csorvási Szlovák Önkormányzat közös, kilencfős csapattal indult. S ha már ott voltak, akkor a legjobb ízű kolbászért el is hozták az arany minősítést.

Gajdács Pál

A díjnyertes kolbász pontos receptjét nem szívesen adnák ki, de azért Hugyik Erzsébet annyit elárult, már évek óta régi ételleírás alapján dolgoznak:

kolbász, csorvási, fesztivál, arany, minősítés
Már évek óta régi ételleírás alapján készül a csorvási kolbász.

– Fokhagyma, só, köménymag, édes paprika, erős paprika, semmi extra nincs benne – mondta a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke. – Bevált, mert esztendők óta a legjobb ízű és állagú a kolbászunk – ezt a diószegi zsűritagok is mondják! Az biztos, hogy benne van a jókedvünk. A többi titok!

Az érdeklődők a hagyományos kolbászkészítésből kaphattak ízelítőt. 

– Ahogy vendéglátóink is elmondták, egy kis családi hagyományból mára nemzetközi fesztivál lett – folytatta Hugyik Erzsébet. – A hazai csapatok mellett egyébként Csehországból, Szerbiából és Magyarországról érkeztek csapatok. Családi hangulatban telt el a délelőtti szorgos munka. Mindig nagy örömmel megyünk Diószegre, mert családias, baráti a hangulat.A 15. Diószegi Kolbászfesztiválon több mint húsz csapat versenyzett a szárazkolbász és nyers kolbász készítés kategóriában. A szervezők szerint az esemény Szlovákia egyedi direktív kolbászkészítő fesztiválja, vagyis egy egyedien specializálódott rendezvény. A versenyhez a megfelelő mennyiségű disznóhúst mindig a szervezők biztosítják. A valóban nagyon színvonalas rendezvényen a csapatok nemcsak a kolbász minőségére, de a tálalásra, és a külcsínre is nagyon odafigyelnek.

A versenyzők szerint az étek is nagyon lényeges, de ami nagyon vonzó számukra, az a kiváló hangulat és a jó pálinka mellett eltöltött kedves baráti beszélgetések.

Békés vármegyét nemcsak Csorvás, hanem orosházi, gerendási és újkígyósi csapatok is képviselték. Az abszolút győztes díja is Békésbe került, amit az újkígyósi Pallér Sándor csapata érdemelt ki.

A csorvásiak csapata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában