Névnapi köszöntő

2024.02.29. 07:01

Isten éltesse az Antóniákat és az Eleméreket!

Február 29-én a születésnaposokon kívül az Antóniák és az Elemérek ünnepelhetnek.

Beol.hu

Boldog névnapot!

Forrás: shutterstock

Az Antónia latin eredetű női név, az Antonius (magyarul Antal) férfinév olasz női párja. Az újszülötteknek adott nevek körében az 1990-es években ritka volt. A 2000-es és a 2010-es években sem szerepelt a 100 leggyakrabban adott női név között. A teljes népességre vonatkozóan az Antónia sem a 2000-es, sem a 2010-es években nem szerepelt a 100 leggyakrabban viselt női név között.

Az Elemér bizonytalan eredetű régi magyar férfinév. Korábban Ilemer formában volt használatos, mai formájában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Előfordulhat, hogy a szláv Velimir névből származik, melynek jelentése: nagy és béke, de eredhet a germán Elmár névből is, melynek elemei nemest és hírest jelentenek. Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Csepke, Lujza, Alex, Henriett, Kornélia és Frigyes ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában