Visítástól vigadásig

2024.02.18. 08:25

Mit keresett Prohászka Béla Békésből Nemesgörzsönyben?

Igazi gasztronómiai csemege és közösségi élmény egy-egy disznótoros rendezvény. Ilyenből egyre több van Békésben is.

Nyemcsok László

Prohászka Béla és Jakab István (középen) a székelyföldi csapat asztalát is megcsodálta

Forrás: Facebook

Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács volt a zsűri elnöke a szombaton megrendezett, 9. Nemesgörzsönyi Böllérfesztiválnak. A Pápához közeli községben már reggel hatkor elkábították a sertéseket, nem véletlen, hogy a Visítástól vigadásig elnevezést is megkapta a fesztivál.

–  A komoly hagyományokkal bíró rendezvény célja a vidéki értékek, a tradíciók, a falusi szokások, gasztronómiai hagyományok bemutatása volt szombaton is – hangsúlyozta Prohászka Béla, aki többek között Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével és Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével, a Magosz elnökével járta körbe a csapatokat, a munkaasztalokat.

Ahogy a mesterszakács fogalmazott, Békésben is a disznótorok hajráját éljük, és miként Nemesgörzsönyben, úgy nálunk is igazi gasztronómiai csemege és közösségi élmény egy-egy disznótoros rendezvény. Ilyenből egyre több van Békésben, és jól érzik magukat az emberek a programokon, őrzik a hagyományokat, és el is leshetnek egymástól néhány szakmai fogást.

A nyárádi csapat sertése füstölt kolbászból és sonkából

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában