Túra

2024.02.09. 17:36

Barangoltak és madarat gyűrűztek a nemzeti parkban

A viharos idő ellenére szép számban érkeztek résztvevők a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság napokban tartott téli túrájára, melynek során a Maros-ártérben barangoltak – adta hírül az Igazgatóság.

Vásári Erzsébet

Jó hangulatban telt a túra.

Forrás: KMNPI

Beszámolójukból kiderült, hogy a 27 kiránduló között szép számmal voltak óvodás és általános iskolás gyermekek is. Ez örvendetes számukra, hiszen túráik egyik fontos célja éppen az, hogy ismereteket adjanak át a gyermekeknek a helyi természeti értékekről.

A nemzeti park munkatársai vendégeikkel egy rövid (1 kilométeres), könnyed sétát tettek, érintve a Maros folyót. A parti erdősávban megtekintették a hódok látványos rágásnyomait a nyárfákon. A kihelyezett kameracsapdák segítségével készített felvételeken pedig láthatták a résztvevők, hogy mit is művelnek éjszakánként ezek a nagytestű vízi rágcsálók. Ezután távcsövek segítségével a folyón tartózkodó récéket figyelték meg. A tőkés récék mellett fütyülő récék is a szemük elé kerültek.

Az erdőben továbbhaladva alaposan szemügyre vettek egy harkályok által szétvájt, összefúrt, korhadt fatörzset. Szakvezetőjük itt arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy miért fontosak a holt fák egy egészséges erdőállományban. Szó esett arról is, milyen természetközeli erdőgazdálkodást végez a Maros mentén a szarvasi székhelyű Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A túra csúcspontját a madárgyűrűzési bemutató jelentette, amit a Maros-ártér emblematikus pontján, a Bekai-halomnál tartottak. A csoport érkezésére már vártak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. A szakemberek néhány, a kihelyezett madáretetőnél megfogott, énekesmadarat mutattak be a vendégeknek. Rövid ismertető hangzott el a madárgyűrűzésről és annak természetvédelmi vonzatairól. A gyerekek örömmel vették kézbe és simogatták a madarakat, a gyűrűzés után pedig ők engedték szabadon az apró énekeseket. Azt is megnézték, hogy a kihelyezett függönyháló segítségével hogyan fogják meg a madarakat.  

A háromórás túra végére a nap is kisütött, s mindannyian élményekkel gazdagodva tértek vissza kiindulópontunkhoz. A kirándulás a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” elnevezésű, országos programsorozat keretében valósult meg – tette hozzá végül az igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában