Beol podcast

2024.01.30. 10:12

Rangos címet érdemelt ki a közösségi térré vált megyei könyvtár – podcasttal

A nemzetközi példák alapján egyre inkább közösségi térré, találkozási ponttá válnak a bibliotékák, és ez Békéscsabán is megfigyelhető – mondta Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. A békéscsabai intézmény a napokban kapta meg – 2018 után immár második alkalommal – öt évre a Minősített Könyvtár Címet.

Licska Balázs

Juhász Zoltán: Minősített Könyvtár Címet nyert el 2018 után másodszor a Békés Megyei Könyvtár

Fotó: Bencsik Ádám

A könyvtár minőségirányítási tevékenységét megelőzte egy hosszas tanulási folyamat, amelynek keretében új módszereket, eszközöket ismertek meg, valamint egy szakember is segítette a felkészülést 2015-től – ismertette Juhász Zoltán.

Az igazgató hozzáfűzte, hogy ez a munka folyamatosan zajlik, felméréseket végeznek az olvasók, a látogatók, a partnerek, valamint a munkatársaik körében is. Számos adatot gyűjtenek, figyelnek a trendekre, a használói igények változására. A mutatók és a visszajelzések alapján szervezik a mindennapokat, azok meghatározzák a könyvbeszerzéseket, a programokat, a szolgáltatások kialakítását.

Elmondta, hogy a cím elnyerése előtt szükség van egy pályázat benyújtására, amelynek fontos részét képezi egy önértékelés, kilenc szempont és több alkritérium alapján górcső alá veszik saját magukat. Ezt követően a Könyvtári Intézettől érkezik egy könyvtári, valamint egy minőségmenedzsmentben jártas szakember, akik szemlézi a könyvtár mindennapi működését, beszélgetnek a kollégákkal és a olvasókkal, a látogatókkal egyaránt.

Juhász Zoltán hozzátette, hogy az elmúlt években külső körülmények – mint a koronavírus-járvány és az energiaválság – kihívás elé állították az intézményt, ugyanakkor tavaly az első három hónapban így is tudtak kölcsönzési lehetőséget biztosítani azoknak, akik előzetesen jelezték az igényeiket. Ezt követően kinyithattak a terek, tudtak rendezvényeket szervezni. Mind a központi, mind a fiókkönyvtárakban programokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal bővítették a város kulturális programkínálatát. A látogatók száma közelíti az évi 10 ezret, beiratkozottak száma elérte a négy telephelyen a 6500-at, ami a békéscsabaiak több mint tíz százalékát jelenti.

Mind a kettő – mondta az igazgató arra a felvetésre, miszerint a bibliotéka a könyvek tára vagy közösségi tér, találkozási helyszín. Az olvasói igények alapján elérhetővé tesznek könyveket, különféle dokumentumokat, hogy segítsék a szórakozást, a kikapcsolódást, illetve az intézmény természetesen a tanulás, a kutatás helyszíne is. Ahogy azonban a nemzetközi példák jelzik, egyre inkább közösségi térré, a rendezvények révén találkozási ponttá válnak a bibliotékák. A nemzetközi szakirodalom is rámutat arra, hogy az otthon és a munkahely után a könyvtárak lesznek azok a helyek, ahol szívesen töltik idejüket az emberek. Ez Békéscsabán is megfigyelhető.

A Békés Megyei Könyvtár igyekszik megszólítani a gyermekeket, a középkorúakat, az időseket egyaránt, illetve családi programokat ugyancsak szerveznek. Különböző tematikákban tartanak rendezvényeket, ahogy a költségvetés és a pályázati források lehetővé teszik. Tavaly például nagy érdeklődésre tartottak számot a japán és a spanyol napok, de azok az események is kedveltek, amelyek keretében legóból építenek. A kedvező visszajelzések utat mutatnak a későbbiekre.

Juhász Zoltán igazgató kiemelte: arra törekszenek, hogy minden helyzetből kihozzák a lehető legtöbbet, így volt ez a vészterhes időszakokban is, mint a járvány vagy az energiaválság. A Békés Megyei Könyvtár hagyományai, mindig jelen lévő újító szándéka pedig megköveteli, hogy folytassák a színvonalas munkát. Azzal, hogy másodszorra is megkapta a rangos díjat az intézmény, egy szűk körbe került, azonban a minőségirányítási tevékenységet folytatva a legszűkebb elitet is megcélozzák majd öt év múlva, harmadszorra is elnyernék a címet.

Szabadulószobákat terveznek

A Békés Megyei Könyvtár idén is megszervezi az Ünnepi Könyvhetet Békéscsabán, valamint csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz. Nyári táborokban ugyancsak gondolkodnak, valamint részt vesznek a Munkácsy Negyed intézményeként az összehangolt rendezvények megvalósításában. A könyvtári programok közül az egyik legnépszerűbb a városismereti séta, amikor a negyedet bejárva felidézik a festőfejedelemhez köthető történeteket.

Érdekesség, hogy szabadulószobákat is kialakítana idén az intézmény. Az egyik a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készül el, egy boszorkányüldözéses történetet dolgoznak fel az olvasóteremben, polcok között kihelyezett feladványok kell megoldani. Emellett az emlékév apropóján – hogy 180 éve született Munkácsy Mihály – egy klasszikus, valóban záródó és nyíló szabadulószobát is terveznek, jelenleg ezen a téren az együttműködő partnert keresik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában