Névnapi köszöntő

2024.01.28. 07:30

Isten éltesse a Károlyokat, a Karolákat és a Tamásokat!

Január utolsó vasárnapján ebben az évben a Károlyok, a Karolák és a Tamások ünneplik névnapjukat.

Beol.hu

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Károly régi magyar személynév, a török eredetű karul, karvaly madárnévből származik. Már a középkorban azonosították azonban a germán eredetű német Karl névvel, mivel ennek a latinosított Carolus formája az -us végződés nélkül hasonlóan hangzott, mint a magyar név. A germán név jelentése: szabad (férfi), legény. Női párja: Karola.

Az 1990-es években gyakori név, a 2000-es években a 63-78. leggyakoribb férfinév volt.

A Karola a Károly férfinév latin alakjának, a Carolusnak a női párja. Az 1990-es években a Karola igen ritka, a Karolina ritka, a Karolin, Karla, Lina, Linett, Linetta, Lotti és a Sarlott szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

A Tamás férfinév arámi eredetű szó, a Teomo névből származik, jelentése: iker. A görögök vették át Thomasz formában, mivel a görögben voltak ilyen alakú szavak, nyertes és csodálatos jelentéssel. Női párja: Tomázia. Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 7-11. leggyakoribb férfinév volt.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Adél, Valér, Martina, Gerda, Jácinta, Marcella, János, Ignác, Brigitta, Kincső, Renátó, Karolina, Karola, Aida, Balázs, Oszkár, Celerina, Ráhel, Csenge, Veronika, András, Ágota, Ingrid, Etelka és Léda ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában