Hagyományőrzők

2023.11.11. 20:34

Százak csatlakoztak a Márton-napi felvonuláshoz Gyulán

A szakadó eső ellenére is több százan vettek részt az immáron harmincegyedik alkalommal megtartott Márton-napi lampionos felvonuláson, illetve az azt követő műsoron Gyulán, Németvárosban.

Papp Gábor

A szakadó eső ellenére nagyon sokan részt vettek a programon. Fotó: Für Henrik

A gyulai német nemzetiségi önkormányzat és a Németvárosi Óvoda programjával kapcsolatban Pálovitsné Czene Ágota, az intézmény vezetője elmondta, lényegesnek tekintik, hogy az emberek életében kiemelt szerepet betöltő hagyományokat megőrizzék.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy átadjuk a gyerekeknek Szent Márton legendáját, illetve annak értékeit, ami erkölcsi alapot biztosít a gyerekeknek – tette hozzá. – Márton megosztotta köpenyét a koldussal, mi pedig süteményt és libát sütöttünk, forralt bort, teát készítettünk, és vártuk a vendégeket, a németvárosiakat, a gyulaiakat, mindenkit, aki szimpatizált a programmal és annak üzenetével.

A rendezvényen Pálovitsné Czene Ágota köszöntötte a megjelenteket, majd az Implom József általános iskola diákjainak műsora következett. Átadták a legnehezebb lúd díját, köszöntötték a Mártonokat, illetve óvodapedagógusok eseményhez illő dalt adtak elő. 

A legnagyobb ludat a középsőbe járó Morár Viktória vitte el a rendezvényre, nagybátyja, Tar Lajos koordinálásával. A lúd stílszerűen Márton névre hallgat, 2,5 éves gúnár, és 12,4 kilót nyom. Mint Tar Lajostól megtudtuk, a fajtájában reprenzentatív, landeszi liba több kiállításon és versenyen vett már részt sikerrel, a debreceni Farmer Expón pedig az első helyet érdemelte ki szép külleme miatt a víziszárnyas kategóriában.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában