Körös-Maros Nemzeti Park

2023.11.17. 18:05

Novemberre is maradtak a fakó rétihéják Dévaványán

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa november első hetében egy meglehetősen későn vonuló adult hím fakó rétihéját figyelt meg a Dévaványai-Ecsegi puszták felett – árulták el a napokban.

Vásári Erzsébet

Fakó rétihéják

Fotó: Őze Péter

Ismertették, hogy négy rétihéja fajjal találkozhatunk Magyarországon, melyek a barna, hamvas, kékes és a fakó. Közülük a barna és a hamvas rétihéják költenek is itt, a kékes rétihéják telelni járnak hozzánk, a fakó rétihéják pedig csak átvonulnak felettünk. A négy faj közül az utóbbiakat láthatjuk a legritkábban, és többnyire csak a Tiszántúlon, mivel itt van egy vonulási útvonaluk.

A fakó rétihéják tavasszal március-áprilisban, ősszel pedig augusztus és október között vonulnak át a Dél-Tiszántúlon. Leggyakrabban magányosan, egyedül szelik az égboltot. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon megfigyelt példány valószínűleg két ok miatt vonult ilyen későn. Egyrészt, mert hosszúra nyúlt a kellemes, meleg idő, másrészt, mert a pocokgradációnak köszönhetően bőségesen talál magának táplálékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában