Ünnepi taggyűlés

2023.11.19. 06:30

Gálával ünnepelték a születésnapot a civil szervezetek Békéscsabán

A 24. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi taggyűlést és gálát az immár több mint száz Békés vármegyei egyesületet, alapítványt tömörítő Civil Szervezetek Szövetsége szombaton Békéscsabán, amelyen mintegy kétszázan vettek részt és szórakoztak.

Licska Balázs

A Civil Szervezetek Szövetsége által szombaton Békéscsabán rendezett gálán mintegy kétszázan vettek részt. Fotók: Bencsik Ádám

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, aki kiemelte, hogy mindenki számára fontosak a találkozások. A család után a civil szervezetek jelentik a társadalom alappilléreit, amelyek alulról szerveződve, önkéntes alapon, a szabadidőt nem kímélve, olykor az anyagiakat sem sajnálva tesznek egy nemes cél, a közösség és a közjó érdekében.

Hozzátette, hogy pezsgő civil élet folyik Békés vármegyében, hiszen a térségben több mint kétezer civil szervezet van bejegyezve, amelyek többsége aktív is. Az elmúlt években az itteni civil szervezetek eredményesen szerepeltek a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatain.

BA-9393
A kormányhivatal igazgatója, dr. Bódi Beáta, valamint Gólya Pál és Szatmári Júlia, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke és ügyvezetője.
Fotó:  Bencsik Ádám

Aláhúzta azt is, miszerint a civil szervezetek és a kormányhivatal ugyanazon célért dolgoznak, vagyis, hogy elősegítsék a Békés vármegyeiek boldogulását, hogy növeljék a térség népességmegtartó erejét. Ennek jegyében a kormányhivatal több civil szervezettel kötött együttműködési megállapodást, amelyek folyamatosak és aktívak, a hatósági munka mellett számos egyéb módon ugyancsak segíti a kormányhivatal a civil szervezetek működését.

Gólya Pál elnök emlékeztetett, hogy a Civil Szervezetek Szövetsége 1999-ben, azaz 24 éve jött létre, és megemlítette, hogy az elfogadott munkaterv alapján jövőre kerek évfordulót, vagyis 25. születésnapot ünnepelhetnek majd. Annak idején 24 civil szervezet alapította a szövetséget, a tagszervezetek száma pedig immár meghaladta a százat, és nemcsak békéscsabaiakat, hanem Békés vármegyeieket is tudhat a tagjai között.

– A civil szervezetek a szövetségen belül megoszthatják egymással a jó dolgokat ugyanúgy, mint a problémákat. Mérhetik is magukat, hogy milyen eredményekkel gazdagítják ezt a közösséget, hogy elöl járnak valamilyen területen, vagy van, ami miatt esetleg rá kell kapcsolniuk. Kemény munka szükséges ugyanis ahhoz, hogy egy civil szervezet sikeresen működhessen – ecsetelte Gólya Pál.

Az elnök hozzátette, hogy többféle módon segíti a Civil Szervezetek Szövetsége a tagszervezeteit, példaként hozta fel a pályázatokat. Beszélt arról a számítástechnikai ismeretekkel kapcsolatos foglalkozásról, amelyet a 2000-es évek elején szerveztek, illetve amelyet a mai napig emlegetnek, hogy milyen jó, hogy akkor megcsinálták. Hiszen ma a pályázatokat szinte csak online lehet benyújtani. Érdekesség, hogy most pedig a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előadásban gondolkodnak.

Az ünnepi taggyűlés arra szintén lehetőséget adott, hogy emléklappal köszöntsék azokat a tagszervezeteket, amelyek 20, 15 és 5 éve léptek be a Civil Szervezetek Szövetségébe. Húsz éve lépett be a Forma Bontó Szabadidős Közhasznú Egyesület, a Nyújtsd Segítő Kezed Alapítvány és a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány, 15 éve az Esthajnal Alapítvány, a Békéscsabai Nimród Lovasegyesület és a SINOSZ Békés Megyei Szervezete, 5 éve pedig az Ákombákom Egyesület, valamint a Békés Megyei Művészeti és Kulturális Egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában