Agarászat

2023.10.30. 17:08

Tovább forgott a Békés vármegyei Wenckheim-film - videóval, galériával

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélynál, illetve a Békéscsaba és a település közötti réten folytatódott a Békés vármegyei Wenckheim-film forgatása hétfőn. A nemesi családra és térségünkre egykoron nagyon jellemző agarászatot idézték fel korhű módon a felvételek során.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

A régi időkben az agarászat nagyon fontos szerepet töltött be térségünk, illetve a Wenckheim család életében egyaránt, ezért idézzük meg ezt a tevékenységet a filmben – nyilatkozta lapunknak Gyurkó Dániel, a film producere. Az alkotás rendezője ezúttal is Major Gyula. Gyurkó Dániel kifejtette, a forgatás két helyszínen, a kastélynál, illetve a Békéscsabával határos kígyósi réten zajlott hétfőn. A producer elmondta, Kolozsi-Kecskés Zsófia, a Fényűző magyar agár kennel és lovas barátaik segítségével idézték meg a hagyományokat.

– A csapat nagy lelkesedéssel vett részt a munkában, lovasok is érkeztek velük, illetve ruhákat is béreltek az alkalomra, hogy minél hitelesebben megidézzék a korszakot – fogalmazott. A producer kitért arra, hogy a következő hetekben még legalább tíz helyszínen szeretnének forgatni, egykori Wenckheim-kúriákat, kastélyokat keresnek majd fel Békésen, Csorváson, Tarhoson, Mezőberényben, Pósteleken.

A film várhatóan 2025 novemberére készül el, az első verzió bemutatására szerveznek majd egy Wenckheim találkozót, amelynek létrejöttében Wenckheim László és felesége, Ilona segédkezik majd. A végleges verzióba pedig a találkozó is bekerül, egyfajta csattanója lesz a filmnek.

Az alkotás forgatása, illetve a sok esetben legalább olyan fontos előkészületek és szervezési munkák jó ütemben haladnak. Rögzítették már a riportokat a három, Békés vármegyében élő grófi leszármazottal, illetve azok folytatódnak is. Wenckheim Frèdèric-kel annál a kastély előtti padnál fognak beszélgetni, amelyet először látogattak meg Békésbe való hazalátogatásuk után, és ahol eldöntötték, hogy hazatérnek. Wenckheim Lászlóval pedig Tarhoson rögzítenek egy interjút. A tervek szerint a bélmegyeri vadászkastélynál, illetve Dobozon ugyancsak forgatni fognak.

Kolozsi-Kecskés Zsófia, Fényűző magyar agár kennel tenyésztője elmondta, 2007 óta vannak magyar agarai, 2022-ben pedig minden vizsgát letett a fajtával kapcsolatban.

– Amikor értesültem arról, hogy készül a Wenckheim-film, akkor jött az ötlet, hogy csatlakozzunk, hiszen a nemesi család tagjai között is voltak szenvedélyes agarászok. Hétfőn pedig eljöttek a felvételek rögzítésére lovas barátaink is – tette hozzá. Kolozsi-Kecskés Zsófia kifejtette, a nemesség fegyverviselését az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után korlátozták, nehogy szövetkezzenek. Az agarászat azonban lehetőséget, alternatívát adott, hogy összegyűljenek, beszélgessenek.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, aki szintén jelen volt a forgatáson, elmondta, nemcsak a kastélyokat és az épületeket kell megőrizni az utókor számára, hanem azt a szellemiséget is, amely a családot és a munkáját jellemezte Békésben.

– Nekik köszönhető, hogy itt, ilyen környezetben élünk és élhetünk – emelte ki. – A Wenckheimek tették le a gazdálkodás, az agrárium, az öntözés alapjait, hitték, hogy a vidékfejlesztés és az agrárium népességmegtartó ereje jövőt ad a vármegyében. Ha ránézünk a megújult szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra, a múlt dicsőségét és a jövő reménységét látjuk egyben. A család szellemiségét tovább kell vinnünk.

Dr. Takács Árpád szólt arról, hogy a Wenckheimek az agarászat kiemelkedő szereplői voltak. A tevékenység különösen felértékelődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot követően. Először kopókat hoztak, majd az agarak kerültek előtérbe a vadászatok kapcsán. A hétfői forgatáson ott volt Wenckheim Frèdèric és felesége is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában