Elek

2023.10.15. 19:07

Lisztérzékenységet szűrtek az iskolákban

Lisztérzékenységi szűrést végeztünk Elek mindkét általános iskolájában – adta hírül a napokban Szelezsán György polgármester.

Vásári Erzsébet

Fotó: Beküldött fotó

Ismertette, önkormányzatuk 2019 óta biztosít ingyenes lisztérzékenység szűrést az általános iskoláik első osztályos gyermekei részére dr. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos iránymutatása alapján az Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak segítségével.

Hangsúlyozta, településvezetőként az első döntései között szerepelt ennek a szűrővizsgálatnak az ingyenes biztosítása a gyermekek részére, hiszen rendkívül fontos a prevenció, különösen egy olyan, szövődményeiből eredően rendkívül súlyos betegség esetében, mint a lisztérzékenység.

Végül ismertette, hogy a lisztérzékenység korai, tünetmentes szakaszban történő felismerése rendkívül fontos, ugyanis kezeletlen formájában súlyosan veszélyeztetheti a gyermekek egészséges fejlődését, ha viszont időben kialakul a diagnózis, a megfelelő diéta betartásával teljes mértékben elkerülhetőek a panaszok és a későbbi problémák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában