Orosházi hangverseny

2024.05.24. 19:17

Énekhangjuk a legszebb hangszer, gyerekek énekeltek az édesanyáknak is – galériával

Édesanyákkal és zeneszeretőkkel telt meg Orosházán a Petőfi művelődési központ csütörtökön délután. Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola emelt szintű ének-zenei osztályainak ünnepi hangversenyére vártak minden kíváncsi érdeklődőt, a gyerekek közösen énekeltek.

Csete Ilona

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola emelt szintű ének-zenei osztályainak a hangversennyel az volt a céljuk, hogy köszönetet mondjanak azért a bizalomért, amit az iskola nevelő-oktató munkája iránt képviselnek, illetve azért énekeltek, hogy megmutassák, milyen színvonalra juthatnak el a tanítványok az emelt szintű ének-zenei képzésben.

éneklés, ének, közös éneklés, énekeltek
Az ének a mindennapi örömöt jelenti a gyerekeknek, közösen énekeltek. Fotó: Vörösmarty iskola

– Hungarikumunk a Kodály módszer. A mindennapos éneklésre épülő, egykor ének-zene tagozatnak nevezett képzési forma külön minisztériumi engedéllyel indult el Orosházán, országosan az elsők között. Ez az orosházi iskola féltve őrzi hagyományát, így Békés vármegyében egyedüliként. A térségben ritka kincsként maradt fent hét évtized áldozatos munkája nyomán is a zenei tagozat. Kérjük, nyissák ki szívüket a tiszta, gyermeki hangok előtt és lehetőségeik szintjén támogassák, segítsék élni, fennmaradni, virágozni iskolánkban az ének-zenei osztályokat – hangzott el a köszöntőben, majd a színpadra állt a Kicsinyek Kórusa. A kórus arany minősítést szerzett az Éneklő Ifjúság Békés vármegyei kórusminősítő versenyen, s kiérdemelték a zsűri dicsérő oklevelét a színvonalas műsor összeállításáért. Ők népdalcsokrokkal készületek, majd az édesanyáknak elénekelték Karai József kórusművét, melynek címe: Tündér, ha lennék.

A legkisebbek is színpadra álltak és énekeltek ekkora közönség előtt először. Az elsősök az édesanyákat, nagymamákat, szüleiket köszöntötték dalukkal. Az ének, a szép, közös éneklés a mindennapi örömöt jelenti számukra.

Közösen énekeltek: dalaikat csokorba fűzték

Legkedvesebb dalaikból fűztek dalcsokrokat a többi évfolyamon tanuló gyerekek a hangversenyen a legszebben szóló hangszerükkel, az emberi énekhanggal. A közös éneklés pedig megsokszorozta az örömteli pillanatokat

A Vörösmarty iskolában az alsó tagozatosok életében kéz a kézben jár a népdal és a népi játék, gyermektánc. A 4. a osztályosok a hangverseny üde színfoltjaként egy tardonai játékfűzést és karikázót adtak elő.

 

Fellépett a Kodály Zoltán Gyermekkórus (évtizedek óta aktív résztvevője Orosháza zenei életének). Dinnyés István címzetes zeneiskolai igazgató és karnagy korszakalkotó, négy évtizedes megbízatása után Makó Ildikó, majd 2016-ban Pörneki Attila vállalta az énekkar vezetését. 

A nyerő kórus

Ebben az időszakban négy alkalommal nyerte el a kórus a legmagasabb fokú minősítést az Éneklő Ifjúság versenyen, és kétszer is kiérdemelte az Év kórusa megtisztelő címet. 2023 áprilisában Békés vármegyéből egyedüli résztvevőként indult el a kórus a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál rendezvényen, ahol  a zsűri arany diplomával értékelte őket.

Az édesanyákat köszöntő hangverseny utolsó dalát a Kodály Zoltán Gyermekkórus és a Kicsinyek Kórusa együttes énekével zárták, a hálás közönség nagy örömére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!