Elmélet és gyakorlat

2024.05.23. 16:33

Tizenkét hivatásos vadász versenyzett Vésztőn – videóval

Tizenkét Békés vármegyei hivatásos vadász vett részt azon a szakmai versenyen, amelyet az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei területi szervezete rendezett csütörtökön Vésztőn, a kertmegpusztai vadászház környékén. A szakemberek elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt kaptak: nyom és hang alapján ismertek fel fajokat, trófeákat bíráltak, lőttek is.

Licska Balázs

A versenyen a vármegye bejegyzett, hivatásos vadászai vehettek részt – ismertette Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei területi szervezetének titkára, hozzáfűzve, hogy a megmérettetést tizenkét szakember vállalta. A viadal egy területi selejtezőnek felelt meg, ugyanis itt dőlt el, hogy ki képviselheti Békés vármegyét az országos versenyen – amelynek a közeljövőben Vas vármegye ad otthont –, amelyen pedig az derül ki, hogy ki az ország legjobb hivatásos vadásza.

vadász, verseny, elmélet,gyakorlat,vésztő
Tizenkét hivatásos vadász versenyzett a kertmegpusztai vadászház környékén, elméleti és gyakorlati feladatokat is kaptak Fotó: Licska Balázs

Elméleti és gyakorlati feladatokat is kaptak a vadászok

A feladatok között voltak elméletiek és gyakorlatiak egyaránt, és törekedtek arra, hogy olyan kihívások elé állítsák a résztvevőket, mint amilyenek előfordulhatnak majd az országos versenyen. 

  • Az elméleti részben 50 kérdéses tesztet töltöttek ki; nyomok és hangok alapján ismerték fel a vadfajokat; meghatározták, hogy mi szerepel a videókon; kürtszignálokat ismertek fel.
  • A terepen pedig lőttek – vadászható fajok árnyképére –; növényeket ismertek fel például termés vagy levél alapján; trófeákat bíráltak; de vadászkutyás, valamint fegyver- és lőszerismereteikről is számot adtak. Izgalmas volt, hogy a feladat szerint elcsíptek egy orvvadászt, és szabályosan el kellett járniuk a pont vidrát nyúzó rapsiccal szemben. Emellett vadászatra érkező vendéget kísértek, illetve egy eligazítást is tartottak, amely nélkül nem kezdhető meg a társas vadászat.

Ugyancsak a viadal érdekessége volt, hogy miközben a szakemberek az egyes állomások között sétáltak, különféle dolgokra kellett figyelniük, azokat pedig feljegyezniük: többek között láthattak elhagyott fácánfészket, aranysakált, háztetőre igyekvő nyestet, elhagyott baltát, szétszórt töltényhüvelyeket.

Mezei nyulaktól a gímszarvasokig

A rendezvénynek a Vésztői Vadásztársaság nemrég felújított kertmegpusztai vadászháza adott otthont. Détárné Molnár Andrea, a Vésztői Vadásztársaság elnöke elmondta: 11 ezer hektáron gazdálkodnak, nagyjából ötven taggal működnek, három hivatásos vadászt alkalmaznak. A területen előfordulnak apróvadak, mezei nyulak és fácánok, a fővadak közül pedig megemlítette az őzeket – az őzbakokat és az őzsutákat egyaránt –, azt, hogy felfutó pályán van a dámvadállomány, de gímszarvasbőgést is hallottak.

Hangsúlyozta, hogy olyan vadgazdálkodásra törekszenek, ami a szakma és a vezetőség közötti jó kommunikációra épül, és szeretnének nemcsak elvenni a természettől, hanem adni is számára. Példaként hozta fel, hogy fácánokat nevelnek, hogy nagy mennyiségben kezdtek élő nyulat befogni, hogy pótolhassák az őzek miatt kieső bevételeket. Főleg magyar vendégeik vannak, de érkeztek németek és spanyolok is az elmúlt időszakban.

Détárné Molnár Andrea elmondta, hogy mindennapos használatban van a kertmegpusztai vadászház, hogy fogadnak gyermek- és nyugdíjascsoportokat egyaránt. Kiemelte, hogy a Vésztői Vadásztársaság jelen van a város életében, bekapcsolódik Vésztő vérkeringésébe.

A versenyen a vármegye bejegyzett, hivatásos vadászai vehettek részt . Fotó: Licska Balázs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában