Békéscsaba

2024.05.24. 18:13

Fejet hajtottak a magyar hősök emléke előtt - galériával

A Magyar Hősök Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést pénteken Békéscsabán a Németh Lajos utcai hősi temetőben.

dr. Nagy Szilvia

Elhangzott; május utolsó vasárnapján szerte az országban azokra a csatákban elesett katonákra, világháborús hősi halottakra, ártatlan civil áldozatokra emlékezünk, akik életüket adták a hazáért. A főhajtás előtt a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai szavaltak, énekeltek, majd Tirjákné Prisztavok Ágnes igazgató mondott beszédet. Hangsúlyozta, hazánkban először 1917-ben foglalták törvénybe, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. 

magyar hősök, megemlékezés,békéscsaba
Fotó: Bencsik Ádám

– Történelmünk során a magyarság megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel, vállalt vértanúságot a hazáért. Tetteik hozzájárultak ahhoz, hogy fennmaradt a magyar nemzet, az állam – tette hozzá. Beszédét Fekete István gondolataival zárta, mely szerint nincs megnyert vagy elvesztett háború, csak háború van, ami pusztító, öldöklő, embertelen. 

– A háborúk nem oldottak meg semmiféle problémát, de mindig elvetették a magját a  következőnek. A háborúkat alig néhány ember robbantja ki, de ők nem harcolnak és nem is halnak meg. Az egyszerű emberek ölik egymást halomra, ők hullanak idegen föld meszesgödrébe, az ő otthonaik pusztulnak el. Ők az eszközök és ők az áldozatok. Nyugodjanak békében – mondta.

A Pop Vilhelm és Papp László sebesült honvédet ábrázoló szobornál Békéscsaba önkormányzata,  a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a helyőrség, a Fidesz békéscsabai szervezte, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Békés Megyei Szervezete, a Magyar Október Baráti Társaság, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és több civil helyezte el a megemlékezés koszorúit, virágait, mécseseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában