2023.10.25. 10:37
Eljött a gyömbér és a citrom ideje: stúdiónk vendége Gulyás Tamás
Stúdiónkban Nyemcsok László vendége volt Gulyás Tamás, a békéscsabai Szőke és Társai Kft. zöldség-és gyümölcsosztályának vezetője. Az aktuális zöldség-gyümölcshelyzet adja a beszélgetés apropóját.
Gulyás Tamás
Fotó: Beol.hu
Gulyás Tamás elmondta, a gyümölcsöknél továbbra is az alma, a zöldségeknél a burgonya a sláger. A közétkeztetés részéről elsősorban a kisebb méretű, egyforma almákat, körtéket keresik. A gyümölcsöt szeletelve nem adhatják a diákoknak, a kisebb almáknál, körtéknél nagyobb az esély, mint a nagyobbaknál, hogy kevesebb az ételmaradék.
Az osztályvezető elmondta, a burgonyát és a vöröshagymát évszaktól függetlenül viszik a vásárlók, sokszor zsákszámra. Elsősorban azok, akik le tudják tárolni télire. A zöldségek és a gyümölcsök jó részét Békés vármegyei termelőktől szerzik be a társaság, és a szép áruhoz nyúl először a vásárló. Először ugyanis a szemünkkel vásárolunk. Ezután jön a pénztárca, és ekkor már többeknek nem számít, hogy hazai vagy importáruról van szó.
– A lakossági vásárlók nagy része az úgynevezett osztályos termékeket keresi. Vagyis, amik szépséghibásak, de a minőségük ugyanolyan, mint az elsőosztályú gyümölcsöknek és zöldségeknek. Az ízük, a beltartalmuk ugyanakkora, mint az esetleg jobban mutató „testvéreiknek” – emelte ki Gulyás Tamás.
Az őszi időszakban előtérbe kerülnek az egészségre különösen előnyös fűszer- és gyógynövények. Az osztályvezető hangsúlyozta, ezen a területen a gyömbér és a citrom vezet. Ezen időszak már a savanyítás, a kolbászkészítés ideje is. Gulyás Tamás elmondta, ennek megfelelően nagyobb a kereslet a fejes- és a savanyú káposzta, valamint a fokhagyma iránt. A déligyümölcsöknél a keresletet nézve a banán vezet, de egyre többen vásárolnak már narancsot, mandarint is.
Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!
Beol podcast
- Az apró dolgok szépsége – vendégünk Misik Istvánné
- A brazil jiu-jitsu-a világ leghatékonyabb földharca: Kiss Károly a vendégünk
- A fejlesztésekre koncentrál: vendégünk Paláncz György alpolgármester
- Az „igazi férfi” csabai kolbászt eszik: vendégünk Ugrai Gábor
- A szegedi zsákmány – vendégünk dr. Bácsmegi Gábor