Békés vármegye

2023.10.28. 12:47

A pacsirtákat viseli meg jobban az őszi óraátállítás

Eljött október utolsó hétvégéje, vasárnap éjjel háromról kettőre kell állítani az órák mutatóját. A tavasszal és ősszel is elvégzendő műveletet sokan kihagynák az életükből, ugyanis átmenetileg kényelmetlenséget, sőt kellemetlen testi tüneteket okozhat, például felboríthatja az alvás-ébrenlét egyensúlyát.

dr. Nagy Szilvia

Az őszi átállás – a tavaszival ellentétben – a korán fekvő, korán kelő, „pacsirta típusú” embereket érinti rosszabbul.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A téli-nyári időszámítást és az óraátállítást Európában és hazánkban is több évtizede vezették be, elsősorban gazdasági megfontolásból. Néhány éve felismerték, hogy több hátrányos, mint előnyös hatással jár, kezdeményezték is a megszüntetését, ám ez még mindig várat magára.

– Az évi kétszeri óraátállítás eltörléséről még nincs végleges döntés, így október 29-én vasárnap ismét egy órával hátrébb kell állítanunk óráinkat, kezdődik a téli időszámítás. Ezzel együtt számolnunk kell az átállás egészségügyi hatásaival is – emelte ki dr. Sonkoly Iván. A békéscsabai háziorvos hozzátette, az emberi szervezet legtöbb élettani funkciója napszaki ritmus szerint változik, így például a vérnyomás, a pulzus, a testhőmérséklet, vagy bizonyos hormonok termelése. A ritmikus működés célja a vérkeringés, az anyagcsere és az immunrendszer optimalizálása, valamint az alvás-ébrenlét váltakozásának szabályozása. A napszaki változásokat a szervezet saját belső órája, „biológiai órája” irányítja, a nappalok és éjszakák váltakozásának megfelelően. Ezt az érzékeny rendszert zavarja meg átmenetileg az óraátállítás, felborítva az alvás-ébrenlét egyensúlyát, hatást gyakorolva az egészségi állapotra, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Az átálláshoz szükséges idő egyénenként változik, átlagosan néhány napig tart. Az alkalmazkodási időszak átmeneti kellemetlenségekkel járhat, de komolyabb egészségi problémákat is okozhat, főleg az időseknél és a krónikus betegeknél. A leggyakoribb tünet a fáradtság, fejfájás, alvászavar, ingerültség, koncentrálóképesség csökkenése, de szívpanaszok és emésztési problémák is előfordulhatnak, sőt megnőhet a szívroham és a szélütés kockázata. 

Dr. Sonkoly Iván hangsúlyozta, az őszi óraátállítás viszonylag kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a március végi, mivel most nyerünk egy órát, ennek ellenére az átállás ilyenkor is okozhat panaszokat, a korábbi reggeli ébredés mellett este hamarabb érezhetjük magunkat fáradtnak. Az őszi átállás – a tavaszival ellentétben – a korán fekvő, korán kelő, „pacsirta típusú” embereket érinti rosszabbul.

A kellemetlen hatások kivédése kapcsán a szakember megemlítette: több lehetőségünk is van. Érdemes az óraállítás előtti napokban fokozatosan hozzászoktatni a szervezetet a későbbi lefekvéshez és felkeléshez. A pihentető alvás elősegítésére célszerű könnyű vacsorát fogyasztani, kerülni az esti kávé- és teafogyasztást. 

– Próbáljuk kiküszöbölni az alvást zavaró zajokat és fényeket. Ha szükséges, gyógynövény alapú nyugtatókat használhatunk. Fontos a rendszeres testmozgás, a szabadban tartózkodás. Az óraátállítást követő napokban legyünk óvatosak a közlekedésben, és lehetőleg kerüljük a balesetveszélyes elfoglaltságokat – tette hozzá.

A magyarok szívesen eltörölnék az óraállítást

Öt éve tartották a népszavazást, melynek keretében megkérdezték az Európai Unió lakosságát, mi a véleménye az óraátállításról. A válaszadók többsége az eltörlését támogatta, a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora. A tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek arról, téli, vagy nyári időszámítást használnak-e majd, a pandémia azonban közbeszólt: a határidőt kitolták 2024-ig. Egy női olvasónk azt mondta, a tavaszi és az őszi óraátállítást is megérzi, fáj a feje, az alvási rendszere felborul, többször felébred éjszaka. 

A gyerekei reggel nehezen kelnek, összességében nyűg a időszámítás-váltás, pártolná az eltörlését. A másik tábor szerint viszont, ha maradnánk a nyári időszámításnál, sokáig lenne a téli reggeleken sötét, amitől kifejezetten ódzkodik, ezért nem bánná, ha maradna az évi két átállítás. A mostanit a gyerekek annyira nem sínylik majd meg, mert október 30-án már kezdődik az őszi szünet és legközelebb november 6-án, hétfőn kell iskolába menni. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában