Gyula

2023.09.21. 11:20

Már egyszerre két műtőasztalon tudnak szívkatéterezni: fejlesztések a kardiológiai és onkológiai ellátásban

Az életkilátások és az életminőség növelése, valamint a várakozási idő csökkentése céljából jelentős fejlesztések történtek a szívkatéteres ellátásában és a daganatos betegek gyógyításában a Békés Vármegyei Központi Kórházban egy közel 800 milliós projekt keretében.

Vásári Erzsébet

Jelentősen javult az ellátás a projekt keretében.

Fotó: S_L

A Békés Vármegyei Központi Kórház biztosítja a térségben élő szív-, érrendszeri és onkológiai betegségben szenvedők komplex ellátását – ismertette közleményében a központi kórház. Egy 799 millió 290 ezer forintos, vissza nem térítendő támogatásból történt projekt keretében jelentős fejlesztések történtek tavaly június 1. és idén szeptember 30. között.

A fejlesztések eszközbeszerzésre irányultak, az EU-s pályázati forrásnak köszönhetően pedig Békés vármegye teljes lakosságának szívkatéteres ellátása biztonságosabbá vált. Az új DSA berendezés beszerzésével ugyanis egyszerre két műtőasztalon történhet szívkatéteres beavatkozás Gyulán. A fejlesztés továbbá lehetővé teszi azt, hogy egyszerre végezhessenek tervezett és sürgősségi beavatkozást is a szívkatéteres laboratóriumban. Hangsúlyozták, a koszorúér-betegség katéteres kezelése – a „tágítás” és a stent-behelyezés – egyre gyakrabban és eredményesebben végzett előre tervezett beavatkozás, ami jelentős a szívizom infarktus megelőzésében. A második katéteres műtővel pedig biztosítani tudják a betegek mielőbbi és hatékony gyógykezelését. A pályázati forrás tehát jelentősen hozzájárul a szívbetegségből eredő szövődmények, illetve az esetleges halálozás csökkentéséhez. 

A központi kórház beszámolójából kiderült, hogy vezető halálokként gyakori daganatos betegségek diagnosztikájában alkalmazott korszerű hibrid SPECT/CT készülék beszerzése a daganatos betegek színvonalas és eredményes gyógyítását szolgálja. A képalkotó vizsgálatok alapján a szakorvosok a fájdalom csillapítása érdekében biztonságosabban tudják meghatározni a besugárzást igénylő területeket. A beteg csontrendszerét érintő elváltozások eredményes kezelése, a teherviselő csontok stabilizálása a páciens életminőségét és életkilátásait egyaránt javítja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában