Emlékezés Kepenyes Pálra

2023.09.09. 12:04

Lumi koszorút helyezett el szeretett párja, a szobrászat Picassója kondorosi sírhelyénél

Kepenyes Pál, Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész szülőföldjére, Kondorosra látogatott a napokban családja körében Lumi Dehesa Orozco, hogy szeretett párja végső nyughelyénél koszorút helyezzen el.

Nyemcsok László

Sírtak és nevettek is Kepenyes Pál síremlékénél, a képen Lumi a kondorosi barátokkal Kozsuch Kornéllal, Paluska Zoltánnal és Ribárszki Péterrel. A Mester mindig azt mondta, a környezetében senki nem lehet szomorú

 

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere kiemelte, Kepenyes Pálnak, Kondoros szülöttjének és díszpolgárának végakaratát tiszteletben tartva, földi maradványai a település temetőjében leltek örök nyugalomra. „Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, és akit szeretünk, nem feledjük el. Drága Művész Úr! Nyugodalmad legyen csendes, emléked legyen áldott!" – írta közösségi oldalán Ribárszki Péter.

A szobrászat Picassója 94 éves korában, 2021. február 28-án hunyt el mexikói, acapulcói házukban. Élete utolsó perceiben azt suttogta feleségének. Luminak, hogy Magyarországra akar menni, mert az az ő hazája, Kondoros pedig a szülőföldje.

Ribárszki Péter elmondta, Kondoros díszpolgárának síremlékénél minden évben lerója kegyeletét a város vezetése, így a művész születés- és névnapján, halálának évfordulóján. Magukra vállalták a sírhely gondozását is. Kepenyes Pálnak 1956-ban, a forradalom és szabadságharc leverése után kellett menekülnie hazájából. A világ egyik leghíresebb szobrásza lett, de a csúcson is magyarnak, kondorosinak vallotta magát. Minden az ellen szólt, hogy még egyszer betegye a lábát oda, ahol szinte csak rosszat tettek vele. Mégis azt akarta, hogy szülőföldjén pihenjen meg örökre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában