Beol podcast

2023.09.19. 12:37

Győzzenek a legjobb kolbászok! Vendégünk Prohászka Béla, a Csabai Kolbászfesztivál versenyeinek zsűrielnöke

Stúdiónk vendége Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Utazó gasztronagykövetként képviseli, népszerűsíti Békéscsaba, Békés vármegye alapanyagait, termékeit, ételeit továbbra is az országban és világban.

Beol.hu

Prohászka Béla

Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a Szarvasi Szilvanapok után már az október 19–22. közötti, Csabai Kolbászfesztiválra „gyúr” a Mester, aki az összes verseny zsűrielnökeként is ténykedik. A fesztivál beharangozó attrakciója az október 5-ei, nemzetközi szárazkolbászverseny lesz a Csabai Rendezvénypajtában. Az előző évek tapasztalatai alapján legalább száz versenydarabot kell pontoznia a zsűrinek, hogy eldőljön, ki az idei kolbászkirály vagy kolbászkirálynő.

Prohászka Béla a beszélgetésben kitért arra, milyen szempontok alapján pontoznak a zsűritagok, és teljesen anonim a verseny, vagyis csak sorszámok alapján bírálnak. Nem is kóstol végig minden zsűritag minden kolbászt, a számos szempont szerint legtöbb pontot szerző versenymunkákat juttatják a döntőbe. Az íz a legfontosabb, de a szín, az illat, a metszéslap, termék állaga is külön pontokat jelent.

A zsűrielnök szólt arról, a legkisebbek gyúróversenyén újdonság, hogy a korosztályukból is többen helyet kapnak a zsűriben. A Csabai Kolbászfesztivál legnagyobb attrakciója ebben az évben is a szombati, október 21-ei frisskolbászkészítő-verseny. A Mester beszélt arról, hogy lehet 700–800 csapat versenymunkáját úgy elbírálni, hogy meg sem kell kóstolni mindegyik készítményt.

Prohászka Béla kiemelte, örül, hogy a mangalica újra teret nyer a fesztiváli kolbászgyúró-versenyek között, valamint a desszert ismét a töltöttkáposzta-főző verseny lesz.

Vármegyénk utazó gasztronagykövete beszámolt kirgizisztáni utazásának érdekességeiről, valamint arról is, hogy a vietnámi partnerekkel milyen együttműködési megállapodást írnak majd alá a Békéscsabai Szakképzési Centrumban. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában