Békéscsaba

2023.09.05. 15:34

Felújítanák, feladattal töltenék meg a Matrózt

Egy nagyszabású, magyar-román határon átnyúló projekt részeként fejlesztenék turisztikai tekintetben a jaminai bányatavaknál a Matróz vendégházat és környezetét – jelentették be kedden Békéscsabán, a vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón. A vendégházat felújítanák, funkcióval töltenék meg – többek között bemutatnák itt a környék értékeit, hagyományait –, míg a környékben, a Kacsás-tónál például sétautakat, pihenőhelyeket alakítanának ki.

Licska Balázs

Corneliu Popi-Morodan, Opauszki Zoltán és Csicsely Gergő beszélt a sajtótájékoztatón a közös projektről /A szerző felvétele/

A magyar-román határon átnyúló projekt során az Arad megyei Gyorok lesz Békéscsaba partnere – ismertette Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka, jaminai önkormányzati képviselő. Hozzátette, immár többször találkoztak, és a keddi volt az első alkalom, hogy Gyorok vezetői Békéscsabán jártak, hogy összefésülhessék az elképzeléseiket, illetve, hogy bejárhassák azt a helyszínt, ahol Békéscsaba a magyar-román határon átnyúló projekt keretében megvalósítaná a maga fejlesztését.

Emlékeztetett: Békéscsaba az elmúlt időszakban számos nagyívű turisztikai fejlesztést hajtott végre. Közben fókuszba került a jaminai bányatavak kérdése, és a békéscsabaiak jogos felvetése, hogy igyekezzenek érdemben kezdeni valamit a területtel, kiszolgálva a rekreációs szükségleteket, a zöldövezetek, illetve a zöld- és szelíd turizmus fejlesztésére vonatkozó igényeket. Erre ad lehetőséget az úgynevezett Interreg, magyar-román átnyúló projekt.

Elmondta: a városi közgyűlés a jövőben hoz is egy döntést, amellyel elkötelezi magát a pályázat benyújtása mellett. Békéscsabát projektmenedzserként az a városfejlesztési nonprofit kft. képviseli majd, amely a város szinte összes beruházásának megvalósításában közreműködik. A cég szakmai tapasztalata, felkészültsége biztonságot jelent. A pályázatot év végéig kell beadni. Békéscsaba és Gyorok közösen mintegy 2,4 millió euróból fejlesztene, ebből 2 millió euró lenne európai uniós támogatás – ennek 60 százaléka érkezne Békéscsabára, 40 százaléka pedig a romániai partnerhez.

A fejlesztést a Kenderföldek Egyesület kezdeményezte. A civil szervezet kereste meg az önkormányzatot és adta az ötletet, hogy érdemes lenne megragadni a magyar-román határon átnyúló pályázatot, mint lehetőséget a jaminai bányatavak érdekében. Csicsely Gergő, a Kenderföldek Egyesület elnöke elmondta, hogy olyan attrakciókban gondolkodnak, amelyekkel szélesíthetik Békéscsabán a természetközeli kirándulóhelyek számát, kínálatát.

A mostani projekt keretében a Matróz vendégházat felújítanák és funkcióval töltenék meg. Olyan látogatóközpontban, kiállítóhelyben gondolkodnak, ahol a mai kor követelményeinek megfelelően, interaktív módon be lehetne mutatni a terület értékeit és hagyományait, például a téglagyártást vagy az iparvasutat. A Kacsás-tónál pedig – minimális beavatkozásokkal – sétautakat, pihenőhelyeket alakítanának ki, azaz bejárhatóvá tennék a környéket. Emellett programokat szerveznének az erre ugyancsak lehetőséget adó projekt részeként.

Opauszki Zoltán városi tanácsnok, jaminai önkormányzati képviselő elmondta: nemrég értékelték azokat a jaminai bányatavak és környezetének fejlesztésére vonatkozó ötletpályázatokat, amelyek az önkormányzat kiírására érkeztek. Ezek a javaslatok, kezdeményezések jelentős átfedésben vannak azzal, amit a mostani projekt keretében megvalósítanának. Azaz meg tudnak felelni a békéscsabaiak zöld- és szelíd turizmus irányába mutató igényeinek. Kiemelte: a Fás- és a Csaba-tavakat nem érintenék a fejlesztések, azaz a horgászok élete háborítatlan marad.

Szoros kapcsolatra törekednek

Az Arad megyei Gyorok polgármestere, Corneliu Popi-Morodan köszönetét fejezte ki amiatt, hogy a települést partnernek választották. Mint fogalmazott, Gyorok Románia egyik legújabb turisztikai helyszíne, szinte a tengerparton érezheti magát a látogató. Az eddigi megbeszéléseken megfogalmazták a közös célokat. Bízik abban, hogy a fejlesztésekkel előrébb léphetnek, a beruházásokkal olyan eredményeket érnek el, amilyeneket remélnek. Bizakodó abban a tekintetben is, hogy Gyorok és Békéscsaba kapcsolata szintén szorosabbá válik. Két személyes élményét is megemlítette: az egyik, hogy ellátogatott a békéscsabai piacra, a másik pedig, hogy a gyorokiak rendszeresen felkeresik a Csabai Kolbászfesztivált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában