Békéscsaba

2023.09.09. 06:56

Ezért működik éjjel-nappal a Bartók és a Petőfi kereszteződésében a jelzőlámpa

A közlekedés biztonsága érdekében módosították a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében a jelzőlámpa üzemelési idejét szeptember 1-jétől – ismertették a Magyar Közút Nonprofit Kft.-nél.

Licska Balázs

A jelzőlámpák folyamatos működése egyrészt kedvező hatással van a forgalombiztonságra, másrészt némi sebességszabályozó hatással is bír.

Fotó: Bencsik Ádám

Korábban munkanapokon 6 és 19 óra, valamint szombatonként 6 és 14 óra között működött a jelzőlámpa. Hozzátették: a program módosítását követően viszont immár a hét minden napján éjjel-nappal, 24 órában segíti a forgalom biztonságos lebonyolítását.

Ez a működési mód nem ismeretlen Békéscsabán, hiszen a város több forgalmas csomópontban, így a Szarvasi és a Békési út, a Bartók Béla út és a Temető sor, a Bartók Béla út és a Szabadság tér kereszteződésében is a nap 24 órájában folyamatosan irányítják jelzőlámpák a forgalmat. A tapasztalatok alapján erre szükség is van, hiszen elsősorban az alárendelt, azaz elsőbbséggel nem rendelkező irányokból sokkal nehezebben és kevésbé biztonságosan lehetne a csomópontban közlekedni – magyarázták.

Hasonló megfontolások vezettek a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében működő jelzőlámpa üzemelési idejének módosításához, hiszen ez a csomópont akár a forgalom nagyságát, akár a bonyolultságát nézve hasonló az említett csomópontokhoz – fogalmaztak a közútkezelőnél. 

Úgy vélik, hogy a jelzőlámpák folyamatos működése egyrészt kedvező hatással van a forgalombiztonságra, másrészt némi sebességszabályozó hatással is bír, hiszen a Bartók Béla úton így immár két összehangolt jelzőlámpa működik a kevésbé forgalmas időszakokban. A Bartók Béla úton közlekedők részére, ahol a legnagyobb a forgalom, ez nem okoz jelentős időveszteséget, hiszen a sebességhatárok betartása esetén az egyik jelzőlámpától a másikig zöld jelzések követik egymást. A döntés mellett szólt az is, hogy az M44-esre vezető szakaszt ezen a csomóponton keresztül táblázták ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában