Református templom

2023.09.21. 09:05

A harsányi Odüsszeusz emlékére avatnak táblát

Az 1615-ben született és vélhetően 1684-ben elhunyt Harsányi Nagy Jakab tanár, tudós, diplomata emlékére avatnak hamarosan emléktáblát a református templomnál.

Licska Balázs

Harsányi Nagy Jakab kalandos életéről könyv is készült.

Győri Zoltán polgármester elmondta, hogy Harsányi Nagy Jakab gyermekkorát a mai Körösnagyharsányban töltötte, majd a váradi kollégiumban tanult, utána pedig nyugat-európai egyetemeken. Hazatérése után tanár volt a váradi kollégiumban, majd II. Rákóczi György fejedelem elküldte a török udvarba diplomatának, ahol több évet szolgált. Aztán börtönbe záratták, szabadulása után pedig eljutott Havasalföldre, Moszkván keresztül Svédországba, majd Berlinbe.

A településvezető hozzátette: Harsányi Nagy Jakab kalandos életéről Kármán Gábor Egy közép-európai odüsszeia a 17. században címmel könyvet is írt. Az emléktábla grafikai tervét Lonovics László képzőművész, magát az emléktáblát pedig Hugyecz László fazekasmester készíti, készítette el.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában