Rendezvény

2023.08.12. 06:30

Megáldották az aratókoszorút Békéscsabán

Negyedik alkalommal szervezett aratómulatságot a szlovák önkormányzat pénteken Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házának udvarán, amelyen amellett, hogy lényegében báloztak, Péterné Benedek Katalin evangélikus lelkész segítségével szlovák nyelven megáldották az aratókoszorút is.

Licska Balázs

Régi hagyományt elevenített fel a szlovák önkormányzat Békéscsabán.

Fotó: Für Henrik

Kiszely András, a helyi szlovák önkormányzat elnöke elmondta, hogy igyekeznek feleleveníteni a régi csabai nyár végi, az aratás lezártával tartott hagyományokat.

Ezek közé tartozik, hogy egykor a nagyobb gazdáknál mulatságokat szerveztek: meghívták a körzetért felelős lelkészt, aki megáldotta az aratókoszorút, illetve vendégül látták az aratókat. 

Két hét alatt elfogytak a jegyek, nagy sikert aratott a Szlovák Kultúra Házának udvarán pénteken tartott rendezvény. Fotó: Für Henrik

Ugyancsak a termés betakarításához kapcsolódó tradíció, hogy régen aratás előtt énekeltek a Tranoscius énekeskönyvből, kérve a Jóisten segítségét, hogy bőséges legyen a termés és zökkenőmentes az aratás. Nem feledkeztek meg megköszönni sem a segítséget, ekkor szintén énekeltek.

Hangsúlyozta, hogy a pénteki aratómulatság nagy érdeklődésre tartott számot, azon mintegy 150-en vettek részt, és a jegyek két hét alatt elfogytak a rendezvényre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában