Lego kiállítás

2023.07.22. 19:26

Az ókori Róma épületei is helyet kaptak a Csabagyöngyében - galériával

Az ókori Róma, modern kori városok, kalózok és bennszülöttek, az Amerikát meghódító britek és indiánok – többek között ezek az egyedi, legókból készült alkotások kaptak helyet azon a kiállításon, amelynek szombaton és vasárnap a Csabagyöngye Kulturális Központ adott, ad otthont. A műveket összességében több millió alkatrészből állították össze.

Licska Balázs

Több egyedi legóvárost is hoztak a kiállítók Békéscsabára.

A két állandó kiállító és szervező, a kiskunhalasi Falusi Zoltán és a szekszárdi Felkl János mellé most két vendég kiállító, a budapesti Schauer Balázs és a nagybányai Mezei Félix hozta el alkotásait Békéscsabára, a Csabagyöngye Kulturális Központba. A tárlatot nagyjából másfél nap alatt állították össze a helyszínen.

A kiállításon megidézték az ókori Rómát gladiátoros jelenettel, a Pantheon és a Circus Maximus épületével, valamint egy kétevezősoros biremissel, azaz egy különleges hadihajóval. De megjelent a párizsi Notre-Dame, illetve a modern kort képviselve több várost is felépítettek, vasútállomással és folyamatosan közlekedő szerelvénnyel, tömb- és családi házakkal, kórházzal és tűzoltósággal, építkezős jelenettel többek között. Emellett szafaris jelenetet, különleges állatkertet hoztak. Sőt, kalózok és bennszülöttek, Amerikát meghódító britek és indiánok ugyancsak csatáztak a kiállításon.

– Csupa egyedi alkotásról van szó, és vannak köztük újdonságok is ahhoz képest, mint amit megtekinthetett a közönség Békéscsabán két évvel ezelőtt – mondta az egyik kiállító és szervező, Falusi Zoltán. Hozzátette: vannak olyan művek, amelyek tervezése éveken át zajlik, ugyanakkor olyanok is, amelyek egy-két hét alatt összeállnak. A kiállítás összepakolása ehhez képest hamar megy, hiszen rutinosnak mondhatók, hétről hétre más városban jelennek meg a tárlattal.

Szállításkor csak annyira szedik szét az alkotásokat, amennyire muszáj, igyekeznek minél nagyobb darabban vinni őket. Van, ami rendszeresen összeborul, van, ami pedig véletlenszerűen. Előfordul, hogy eltűnik egy-egy alkatrész, mint fogalmazott, most a múzeum épületéből egy nagyobb darabnak veszett nyoma, pedig zárható dobozba rakta. Megesik, hogy kiállítás közben kel lába egy-egy ritka figurának, de bízik a látogatókban, a gyerekek szüleiben. A városok mindig máshogy állnak össze, a többi pedig nagyrészt fejben megvan, hogyan készült, hiszen annyiszor összerakták.

– Mindenkinek más tetszik – folytatta. A történelem iránt érdeklődőknek Róma jön be; vannak, akiket a városok jelenetei fognak meg; mások pedig inkább a szuperhősök, a Csillagok háborúja vagy A Gyűrűk Ura jelenetei vonzanak.

– Hogy mi tetszik a legókban? Az, hogy bármit lehet belőle építeni. Az ember megveszi a készletet, felépíti a leírás alapján. De aztán szinte azonnal szét is szedi, és épít az elemekből egy teljesen más dolgot, amit ő talált ki. Sokan vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyerekekre. Szerintem fejleszti az agyat, vagyis az biztos, hogy kedvező hatással van – tette hozzá.

Ötvenhétezer elemből áll a kastély

A leírások alapján a Neuschwanstein az egyik legismertebb kastély Európa-szerte, és ez az, amelyik minden Disney-film elején szerepel. Ennek élethű mását építette fel a nagybányai Mezei Félix. Három éven át dolgozott rajta, és sorolta a számokat: több mint 57 ezer apró elemből áll, 42 kilogrammot nyom, az általa készített építési útmutató pedig 6280 oldalas. Hozzátette, hogy ezen a szinten a legózás immár nem játék, hanem művészet. De elkészítette a kolozsvári kaszinót is 15 ezer, valamint Nagybánya szimbólumát, a Szent István-tornyot több mint 2 ezer alkatrészből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában