Nem árt az óvatosság!

2023.07.19. 19:39

Az egyedül élő idősekre utaznak: egyre több az eltartási szerződés Dévaványán

A városban az utóbbi időszakban egyre többször hallani olyan tulajdoni jogot érintő jogügyletekről, amelyek esetében jellemzően egyedülálló, idős, esetleg testi/szellemi fogyatékossággal rendelkező emberekkel kötnek tartási szerződést – hívta fel a figyelmet a dévaványai önkormányzat.

Vásári Erzsébet

Figyelni kell az egyedül élő idősekre, mert könnyen becsaphatják őket.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

Ismertették, a szerződés tárgya, hogy valamilyen szintű gondozás, eltartás fejében a tulajdonos az eltartóra ruházza át az ingatlana tulajdoni jogát. A szerződés aláírásával a tulajdonjog egyből az eltartóra száll át, de sok esetben nem teljesíti a szerződés szerinti kötelezettségeket, hanem a kezdeti „mézes-mázos” időszakot gyorsan felváltja a valóság, ami az elhanyagolás, az eltartottat megillető bevételek, például a nyugdíj, illetve az egyéb megtakarítások elvétele.

Kiemelték, az önkormányzatnak nincs közvetlen rálátása ezekre az ügyekre, ugyanakkor kérik azokat a felelős lakosokat – például családtag, szomszéd, vagy közeli ismerős – akik ilyet tapasztalnak, hogy a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál jelezzék a problémát. Ezáltal az önkormányzat munkatársai helyszíni szemle keretében bizonyosodhatnak meg a tartási szerződés szándékának valódiságáról, jogosságáról vagy éppen fény derülhet a hátsó szándékra. Ez utóbbi esetben gondoskodnak a szükséges jogi lépések megtételéről, és a hatáskörrel rendelkező hatóságok bevonásáról.

Hangsúlyozták, hogy az ítélőképessége birtokában lévő eltartási szerződést kötő eltartottat az elhatározásában befolyásolni nem tudják, de amennyiben bármilyen gyanús körülmény felmerül, úgy akár a rendőrség bevonásával fel tudnak lépni a rosszhiszemű befolyásolással, vagy a tartási kötelezettség elmulasztásából eredő jogsértéssel szemben.

Végül kijelentették, a felhívással nem célja az önkormányzatnak rossz színben feltüntetni az eltartási szerződés alapján tisztességesen eljáró feleket, azonban jelezni szeretnék, hogy a településszintű jelenség terjedésének gátat kell szabni.

Kevés ilyen ügy köt ki a rendőrségen

Hírportálunk megkeresésére a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon elmondták, hogy az eltartási szerződések érvényessége elsősorban polgári jogi kérdés. Amennyiben a hagyaték felosztásakor, vagy a szerződés érvényességét érintő polgári peres eljárásban bűncselekmény gyanúja merül fel, a rendőrség nyomozást rendel el és megvizsgálja a szerződéskötés körülményeit.

Azoknak a jogvitáknak a száma, amelyekből rendőrségi ügy lesz, Békés vármegyében alacsonynak mondható. 

Hangsúlyozták: mindenképpen fontos, hogy a hozzátartozók figyeljenek a családtagjaikra. Azok, akiknek nincsenek hozzátartozóik, vagy vannak, de nem jó a kapcsolatuk velük, a szociális ellátórendszer keretében, valamint ügyvédektől, közjegyzőktől kaphatnak megfelelő tájékoztatást az ilyen szerződések megkötésének feltételeiről, jogkövetkezményeiről. Tanácsos a szerződés megkötése, aláírása előtt alaposan tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában