Szénhidrogén-lelőhely

2023.06.27. 13:37

Véget ért a második kút fúrása is Nyékpusztán

A napokban ért véget a második kút fúrása Nyékpuszta mezőn, a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, ahol februárban állt termelésbe az első kút.

Licska Balázs

Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán.

Fotó: Lehoczky Péter

Immár nekiláttak a harmadik kút fúrásának is – közölték az MTI-vel az Energiaügyi Minisztériumban, kiemelve: a belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát.

Mint írták, Nyékpuszta mező kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból.

A második kút fúrását a 4500 méteres kúttalpmélység elérése után a múlt héten fejezték be. Jelenleg a kútkiképzés és a júliusra várható termelési teszt előkészítése ad feladatot a szakembereknek. A tervek szerint ez a kút ősszel állhat termelésbe. A legújabb fejleményként megindult a harmadik kút fúrása is. A megcélzott 4200 méteres mélységet mintegy két hónap alatt érhetik el.

Megjegyezték: a kormány a kitettségek mérséklése érdekében a lehető legnagyobb arányban belföldön elérhető forrásokból fedezné a hazai energiaigényeket. A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a földhő. Az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz a gázra. A kimagasló kapacitású hazai gáztárolókban már jelenleg is a 2021-es lakossági fogyasztást meghaladó mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a betárolás folyamatos. A kitermelés fokozása is hozzájárul a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában