Környezetvédelem

2023.06.18. 16:41

PET-palackok tömegétől tiszították meg a folyót Gyulán - galériával

Közel nyolcvan zsák hulladékot, elsősorban PET-palackokat gyűjtött össze egy harmincöt-negyven önkéntesből álló csapat vasárnap délelőtt, a Fekete-Körös városerdei szabadstrandtól egészen a szanazugi szabadstrandig tartó szakaszán. A résztvevők rengeteg szeméttől tisztították meg a folyót, illetve annak környezetét.

Papp Gábor

A résztvevők rengeteg szeméttől tisztították meg a folyót, illetve annak környezetét.

Fotó: Für Henrik

A gyülekezőt reggel 8 órakor tartották Gyula-Városerdőnél, a szabadstrandon, majd a csapat nekiveselkedett, hogy megtisztítsa a Fekete-Körös érintett szakaszát. Pacsika Zsolt, az esemény egyik főszervezője, a békéscsabai CSÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, az akciót Szegedi Zsolt kezdeményezésére hívták életre. Utóbbi kiemelte, a korábbi évek tapasztalatai megmutatták, hogy az emelkedő vízhozammal mennyi hulladék érkezik a Fekete-Körös említett részére.

– A Városerdőtől Szanazugig tartó mintegy 4,5-5 kilométeres szakaszt sokat használjuk, sokat vagyunk kint a természetben, éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében megtisztítsuk ezt a részt – emelte ki. – Elsősorban a környezetvédelem motivál bennünket, ezért szálltunk vízre vasárnap reggel. Szegedi Zsolt emlékeztetett arra, hogy korábban kerékpárút mellett is szerveztek hasonló akciót.

Pacsika Zsolt elmondta, a román szakaszon sok szemét kerül a folyó árterébe. Azután amikor megemelkedik a vízhozam, jön az áradás, a Körös a rengeteg hulladékot, a műanyagok palackokat és az egyéb dolgokat magával sodorja, amelyek eljutnak a Gyula környéki területekre. Hozzátette, a Fekete-Körös vidéke különleges, vadregényes táj, nagyon sok belógó fa szegélyezi, amelyek megfogják a szemetet. Mindez ugyanakkor alaposan elcsúfítja a környezetet. Kérdésünkre kifejtette, nagyon sok mindent találtak útjuk során.

– PET palackból volt a legtöbb, rengeteg fóliadarabbal, de zsákba kötött szeméttel is találkoztunk, és még sorolhatnánk. Utóbbi egyébként azt is mutatja, hogy a hulladék nem véletlenül került a vízbe – fogalmazott. – Évtizedek óta szívügyünk a Körös, ezért is szerveztük meg az akciót.

Szegedi Zsolt elmondta, mintegy harmincöt-negyvenen vettek részt a hétvégi programon. Családtagok, barátok, ismerősök egyaránt csatlakoztak. Mint megtudtuk, Borsodból is érkeztek segíteni akaró érdeklődők, és jó néhányan a Facebookon látták a felhívást, és azt látva döntöttek úgy, hogy vízre szállnak, hogy segítsék a jó ügyet. 

A program mellett egy komoly összefogás is kialakult. A Gyulasport Nonprofit Kft. biztosította például a kenukat és egyéb módon is segített, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. a zsákokat és a kesztyűket adta, és dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, illetve a helyi önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt. Ezen felül több vállalkozás is támogatta az akciót különböző módokon. A kifogott szemét mennyisége végül minden előzetes várakozást felülmúlt, a résztvevők óriási munkát végeztek. A közüzemi kft. által biztosított ötven zsák mindegyike és még további mintegy harminc zsák is megtelt. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában