Mentett ebek

2023.06.17. 11:36

Befogják a kóborló kutyákat Lőkösházán, hármat most sikerült örökbe adni

Három Lőkösházán kóborló kutyát is befogtak az önkormányzat munkatársai a napokban, más és másnál mindhárom jószág gazdára talált. A településen régóta gondot jelentenek a kicsapott, kiengedett vagy kiszökő ebek. Jobban mondva tulajdonosaik, akik hanyagul, felelőtlenül tartják jószágaikat, nem látják el őket rendesen. Évente 20–25 ebet mentenek meg a községben szó szerint, ugyanis gyepmesteri telepre egyik sem kerül, legfeljebb a Gyulai Állatotthon Alapítványhoz.

Nyemcsok László

A két kutyus már gazdára talált

– A hivatali dolgozókkal együtt lényegében kutyapecérek lettünk. Befogunk jószágokat, csipet olvasunk, ebeket tartunk, etetünk, állatorvoshoz és menhelyre viszünk, örökbe adunk állatokat – hangsúlyozta Szűcsné Gergely Györgyi polgármester. – Kénytelenek voltunk kutyabefogó csapdákat vásárolni több százezer forintért. Ezekbe vizet és tápot teszünk, ezzel becsalogatjuk az utcán ténfergő jószágokat. A ketrecajtók záródnak, és csak munkatársaink tudják kinyitni.

Ceglédbercelről jöttek az egyik jószágért, és fogadták örökbe

Négy kutya külön tartására is alkalmas kennelt építettek például kimustrált buszmegállótetőket felhasználva a lőkösházi polgármesteri hivatal udvarán. Általában tíz napig etetik, itatják az ebeket, hátha értük jön a gazdájuk, de ez nagyon ritka. Minden lehetséges eszközzel új gazdát is keresnek a kutyusoknak, és a minap háromnak találtak is. – Az egyik jószágot helyben egy egyedül élő férfi vette magához, biztosan jó gazdája lesz az állatnak – emelte ki Szűcsné Gergely Györgyi. – Egy kutya a Viharsarki Állatőrség Alapítvány kevermesi csoportján keresztül Orosházára került, majd egy Heves vármegyei orvos vette magához. A harmadik kutyusért Ceglédbercelről jöttek. Nagyon jó érzés volt látni a befogadó család és a kölyökkutya örömét. Újra csak azt mondom, példát kell mutatnunk felelős állattartásból, miként azt is vallom, jónak lenni jó! Büszkék vagyunk arra, hogy önkormányzatunk már sokadszor vesz részt elkóborolt kutyusok mentésében és örökbe fogadásának elősegítésében.

A lőkösházi önkormányzat udvarán lévő kennelből van kiút az állatok számára

Huszonkét baromfit fojtottak le portyázó kutyák

Korábban olyan is előfordult Lőkösházán, hogy 22 baromfit fojtottak le szabadon portyázó kutyák. A falut keresztbe-kasul bejáró ebeket sikerült az önkormányzat munkatársainak befogniuk, és eljárás indult az ügyben. Az utcákon rohangászó állatoktól félnek a helyiek, ugyanakkor az önkormányzat erőn felül megtesz mindent, ami tőle telik, de mindig van félelmet keltő kutyautánpótlás.

– A lőkösháziak túlnyomó többsége gondosan táplálja, oltatja kutyáit, de vannak, akik ezt nem teszik meg – hangsúlyozta a polgármester.  – Az önkormányzat a rendelkezésére álló eszközökkel harcol továbbra is az állatkínzás, a kutyával való veszélyeztetés és egyéb bűncselekmény vagy szabálysértés ellen. Kötelességünk védeni a falu lakosságát, az nem járja, hogy a kóborló ebek intézmények udvarára bemenve riogassák az ottlévőket, „leszedjék” az embereket a kerékpárról, gyermekeket veszélyeztessenek. Az állat félelmében, szorongásában, védekezésképpen támad számára ismeretlen emberekre, nem ő a hibás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában