Fesztivál

2023.05.27. 19:23

Kihirdették a Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményeit Gyulán – galériával

Megtartották a Gyulai Pálinkafesztivál részeként életre hívott Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdetését szombaton délután a fürdővárosi Erkel Hotelben.

P. G.

A legjobb magánfőzött párlat Székely Tamás Meteor meggypárlata lett, aki kiérdemelte az Év meggypálinkája/párlata címet is. Balra Bora Imre.

Fotó: Für Henrik

Bora Imre fesztiváligazgató hangsúlyozta, a magyar pálinkának nagyon fontos minden olyan esemény, amivel népszerűsíteni lehet nemzeti italunkat. 

– Minden verseny egy olyan marketingtámogatás, amivel emelni lehet a pálinka imidzsét, fel lehet rá hívni a figyelmet – fogalmazott. 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a Gyulai Pálinkafesztivál tekint vissza legnagyobb múltra hazánkban a pálinkafesztiválok közül. 

– A rendezvénynek elengedhetetlen, fontos alkotóeleme a pálinkaverseny – tette hozzá. Mint mondta, a számok is ezt mutatják, hiszen az idei évben minden eddiginél több, 1178 minta érkezett a megmérettetésre, ami közel kétszázzal több mint tavaly. A kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 130, bérfőzetett párlatból csaknem 290, míg magánfőzött párlatból 758 mintát küldtek be a megmérettetésre. Magyarországról 1028 minta, Romániából 89, Szlovákiából 48, Szerbiából és Horvátországból hat-hat minta érkezett. A legtöbb párlat idén ismét szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 257, amelyet az alma követ 251 mintával. Az év gyümölcséből, a meggyből 106 minta érkezett.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, az agrárgazdasági kamara számára fontos, hogy a magyar alapanyagból, a kiváló magyar gyümölcsökből hagyományos eljárással készült pálinkát népszerűsítsék. Szólt annak jelentőségéről, hogy egyre többen vesznek részt a versenyen, és egye nagyobb gondossággal, illetve odafigyeléssel egyre kiválóbb pálinkák készülnek. Kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy egy ilyen nívós megmérettetésnek Békés vármegye, Gyula adhat otthon.

Lovassy György versenyigazgató elmondta, a gyulai pálinkaversenyt 2000 óta rendezik meg, az idei a huszonnegyedik megmérettetés volt. Mint kiemelte, a versengés nagy fejlődésen ment keresztül, s mindig utat is mutatott. 

– Itt neveztek először a környező országokból is. Ezen a versenyen nőtt először ezer fölé a nevezett mintaszám, sokáig ez volt az Országos Pálinkaverseny, és itt végezték először számítógépes rendszerrel a bírálatot – fogalmazott. A rangos szakmai zsűri az illatot, ízlelést, harmóniát vizsgálta

A legeredményesebbek 

2023 legeredményesebb bérfőzdéje a felsőzsolcai Mámor Pálinkaház lett. A legeredményesebb bérfőzető a tavalyi díját megismételve Guba Krisztián lett; a legeredményesebb magánfőző díját pedig az Ádám és Éva nevű pályázó érdemelte ki.

A legjobb magánfőzött párlat Székely Tamás Meteor meggypárlata lett; aki kiérdemelte az Év meggypálinkája/párlata címet is, mivel idén az év gyümölcse a meggy volt. A legeredményesebb kereskedelmi főzde a kosdi Lunczer Pálinkaház lett; a 2023 legjobb kereskedelmi pálinkája címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde piros vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján.

A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában